De Universiteit Maastricht wint een prijs voor duurzaamheid: de Sustaina-bul 2012 Award. De EUR staat samen met de Technische Universiteit Delft en de Universiteit van Amsterdam op de zesde plaats.

De nummers twee zijn de Radboud Universiteit Nijmegen en de TU Eindhoven. Dat blijkt uit onderzoek van Rank a Brand en Morgen. Dat zijn organisaties die duurzaamheid onder de aandacht willen brengen. Zij hebben alle veertien Nederlandse universiteiten getoetst op transparantie en duurzaamheid.

Fair trade

De universiteiten van Maastricht, Nijmegen en Eindhoven zetten in hun jaarverslag hoeveel water, gas en elektriciteit ze gebruiken. En of dat al wat minder is dan het jaar ervoor. Ze geven meer informatie over hun milieubeleid en hun fair trade-inkopen dan de andere universiteiten. Alleen Groningen komt nog een beetje bij hen in de buurt.

De onderzoekers kozen 24 criteria en keken of ze er informatie over konden vinden. Is er een duurzaamheidsbeleid? Dringt duurzaamheid tot het onderwijs door? Wat laten de universiteiten weten over hun duurzaamheid? Punten kregen de instellingen als ze hierover openheid verschaften in hun jaarverslag of op hun website.

Openheid

De Vrije Universiteit en de Open Universiteit scoorden maar één punt: ze schrijven in hun jaarverslag dat ze duurzaamheid belangrijk vinden. Of dit in de praktijk ergens toe leidt, viel voor de onderzoekers niet na te gaan.

De organisaties pleiten vooral voor openheid. Ze willen de universiteiten aanmoedigen hun duurzaamheidsbeleid inzichtelijk te maken. Nu vallen de universiteiten niet of nauwelijks met elkaar te vergelijken en kunnen ze ook niet van elkaar leren, vinden ze. HOP

1. Universiteit Maastricht

2. Radboud Universiteit Nijmegen

3. Technische Universiteit Eindhoven

4. Rijksuniversiteit Groningen

5. Leiden Universiteit

6. Technische Universiteit Delft, Erasmus Universiteit Rotterdam, Universiteit van Amsterdam  

7. Universiteit Twente, Universiteit van Tilburg, Universiteit Utrecht

8. Wageningen Universiteit

9. Open Universiteit, Vrije Universiteit

Meer informatie over de scores van de universiteiten is te vinden op www.duurzamestudent.nl.