De acties van de ruim drieduizend stakende schoonmakers – waarvan zes van de Erasmus Universiteit – duren al meer dan tien weken, maar nog steeds is er geen nieuwe cao.

De onderhandelingen worden geblokkeerd doordat brancheorganisatie OSB weigert hun eindbod in te trekken, dat zij een maand geleden neerlegde.

Volgens FNV Bondgenoten is dit bod een lachertje, omdat OSB niet direct wil doorbetalen bij ziekte en de verwachte stijgende pensioenpremies wil aftrekken van de loonstijging van twee procent. “De werknemer zou door dit laatste dubbel gekort worden”, stelt Ron Meyer, vakbondsbestuurder bij FNV Bondgenoten.

Universiteit bezetten

Ondertussen doet FNV Bondgenoten er alles aan om toch voor elkaar te krijgen dat OSB het bod intrekt. De drieduizend stakende schoonmakers bezetten eerder de Universiteit Utrecht en de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Dichter bij huis bracht FNV gisteren een bezoekje aan Facilicom, waar schoonmaakbedrijf GOM op de universiteit onder valt. Meyer noemt de opstelling van Facilicom uiterst teleurstellend, omdat het bedrijf eerder beloofde OSB op te roepen tot onderhandelen, maar dit niets opleverde. “Facilicom zegt zelf wel te willen onderhandelen, maar verschuilt zich achter OSB”, aldus Meyer.

Ultimatum van twee weken

FNV geeft de schoonmaakbedrijven nog twee á drie weken de tijd om over de burg te komen. “En anders komt er maar geen CAO”, zegt Meyer fel. “We blijven niet wachten op de uitnodiging tot onderhandelen, we zijn geen jojo.” Volgens de vakbondbestuurder moet het ook voor de stakers niet meer te lang duren, want ‘het trekt een zware wissel op hun levens’.

‘Kan snel gaan’

Met het gestelde ultimatum hoopt Meyer stiekem dat het wel eens snel kan gaan. Zo niet, dan kunnen de schoonmaakbedrijven rekenen op acties op elk moment van de dag. Hij is blij met de steun van de NS en Schiphol. Deze grote opdrachtgevers schreven gisteren een open brief waarin ze OSB opriepen de onderhandelingen open te gooien. Onduidelijk is nog of de Erasmus Universiteit eenzelfde oproep gaat doen. LJ