De Erasmus Universiteit was in de nacht van 12 op 13 maart het toneel van een terreuroefening. Een speciale eenheid van de Korps Mariniers bevrijdde ‘studenten’ in het H-gebouw uit de handen van terroristen.

De Unit Interventie Mariniers bestrijdt terrorisme en wordt ingezet als laatste redmiddel. Defensie had bij de Erasmus Universiteit een verzoek voor de oefening van deze speciale eenheid ingediend. “Voor de publieke veiligheid werkten wij graag aan dit verzoek mee”, zegt Jacco Neleman, persvoorlichter van de universiteit.

Terroristen gijzelen ‘studenten’ in H-gebouw. Foto: BNR Nieuwsradio

Kettingzaag

In het scenario hielden 25 terroristen ‘studenten’ in het gebouw gegijzeld. Daarvoor hadden zij, ’s avonds om half twaalf, de deur bij de postkamer gebarricadeerd. Om de ‘studenten’ te bevrijden moest de deur met een kettingzaag worden opengemaakt, waarna de 75 mariniers naar binnen konden. Toen om ongeveer twee uur ’s nachts de terroristen overmeesterd waren, werd het H-gebouw weer vrijgegeven.

Onaangekondigd

De oefening was van tevoren niet aangekondigd. Alleen het Erasmus Facilitair Bedrijf was op de hoogte. “Met deze informatie werd heel voorzichtig omgegaan, zodat mensen met kwade bedoelingen niet van de oefening zouden weten”, vertelt Neleman. Omdat de oefening ’s nachts plaatsvond, waren er op dat moment geen mensen in het gebouw aanwezig. Alle ‘studenten’ waren van de Unit Interventie Mariniers zelf. CH