De studenten van de Erasmus Universiteit kennen veel minder studiestress dan studenten elders in het land.

Dat is het opvallendste resultaat uit een onderzoek naar studiedruk dat Erasmus Magazine samen met 9 andere universiteitsbladen deed. Landelijk heeft 40 procent van de studenten last van zeer grote stress, in Rotterdam is dat 32 procent. Dat scheelt 8,2 procentpunt, een fors verschil.

Ook blijkt uit het onderzoek dat de langstudeerdersboete minder effect heeft op Rotterdamse bachelorstudenten dan op die van andere universiteiten. Van de Rotterdammers zegt 4,5 procent geen master of vervolgopleiding te gaan doen, tegenover 8 procent landelijk.

Actieve student heeft minder stress

Stress uit zich bij de EUR-studenten vooral in piekeren, slecht slapen en faalangst. Opvallend resultaat uit het onderzoek is dat wie een bijbaan heeft, sport en uitgaat, minder stress ervaart en minder vaak het gevoel heeft de studie niet aan te kunnen. Dit kan volgens de studieadviseurs komen doordat dit studenten zijn met een goed stel hersens, die bovendien gemotiveerd zijn en goed kunnen plannen. Aan de andere kant kan het zijn dat deze actieve studenten zich simpelweg minder druk maken om hun studie, ook als die niet zo lekker loopt.

Mannen zijn chill

Qua stress is het verschil in sekse duidelijk te zien in de resultaten. Mannen (22 procent) zijn relaxter dan vrouwen (39 procent). Landelijk zijn deze percentages respectievelijk 33 en 45 procent. De studieadviseurs die EM sprak over de resultaten, vermoeden dat vrouwen eerder gestrest zijn dan mannen, of dat eerder toegeven.  

Studie niet aan kunnen

Zou het door de vele vrouwen bij de Faculteit der Sociale Wetenschappen en Erasmus School of History, Culture & Communication komen dat ongeveer de helft van de studenten daar het gevoel heeft hun studie niet aan te kunnen? Bij de andere faculteiten (rechten, Erasmus MC, ESE en RSM) zegt gemiddeld 36 procent hun studie af en toe, of vaker niet aan te kunnen.

Stresskippen van buiten Europa

Dat hogere stressniveau is ook te zien bij buitenlandse studenten – met name van buiten de Europese Unie. Dit patroon herhaalt zich bij hoe vaak studenten het gevoel hebben dat ze hun studie niet aankunnen: 53 procent van de niet-EU-studenten heeft hier last van, tegenover 43 procent EU-studenten en 37 procent van de Nederlandse studenten. Dit is te verklaren doordat studenten van buiten de EU het instellingscollegegeld betalen, en meer druk voelen om te presteren, aldus de studieadviseur van RSM, Dini Leentvaar.

Aan het onderzoek hebben 440 studenten van de Erasmus Universiteit meegedaan, en 3353 universitaire studenten in totaal. LJ

Bekijk ook de statistieken van de Rotterdamse resultaten en de landelijke resultaten. Meer resultaten over de Erasmus Universiteit staan in EM#14 (p 14) die verschijnt op donderdag 15 maart.