Het nieuws in De Telegraaf dat Familiehuis Daniel den Hoed verbolgen is over een actie van het Rotterdamsch Studenten Gezelschap (RSG) is zwaar overdreven. Dat zegt Familiehuisdirecteur Suzanne Tummers.

De Telegraaf meldde van de week dat het Familiehuis, waar familieleden van kankerpatiënten kunnen overnachten, niet blij zou zijn met een inzamelingsactie van het RSG.

De studentenvereniging wilde een deel van de baromzet aan het Familiehuis schenken. Het Familiehuis zou dit ongepast vinden

 

Beter nieuws

“Fred Pruim van De Telegraaf tipte mij over de actie”, vertelt Tummers. Op de actieposter is de volgende tekst te lezen: ‘Het enige wat je moet doen, is deze goededoelenbarkaart kopen en beginnen met zuipen!’ De directeur heeft de journalist toen gezegd dat ze dit zeer ongepast vond. “Tegelijk dacht ik bij mezelf ‘is er geen beter nieuws?’”

Verkeerd beeld

Alain Kras, vicevoorzitter van het RSG, vindt dat De Telegraaf een verkeerd beeld heeft geschetst. “Pruim spreekt in het artikel over een ‘bierkaart’. Het gaat echter om een ‘barkaart’, waarmee ook gewoon frisdrank gekocht kan worden.” Volgens Kras was de poster voor de actie afgekeurd door het bestuur en dus nooit verspreid. “Hoe deze dan toch bij De Telegraaf terecht is gekomen, weet ik niet.”

‘Cola zuipen’

Pruim houdt zijn bron geheim. De journalist staat nog steeds honderd procent achter zijn artikel. “Toen de poster bij ons op de redactie binnenkwam, riep deze meteen vragen op. De combinatie tussen bierzuipen en het Familiehuis leek ons niet helemaal juist.” Ook het verwijt over de verkeerde beeldvorming klopt volgens hem niet. “Studenten drinken nu eenmaal graag bier. Heb je ooit gehoord van ‘cola zuipen’?”

Andere actie

De actie is na overleg tussen RSG en Tummers afgeblazen. De studentenvereniging zoekt nu naar een andere manier om zich in te zetten voor het Familiehuis. “We zijn deze actie natuurlijk met de beste intenties gestart. Het is heel jammer dat het dan zo heeft moeten lopen”, zegt Kras. Tummers vindt het leuk dat het RSG zich met een nieuwe actie in wil zetten voor het Familiehuis. “Iets sportiefs zou mooi zijn.” CH