Roel Haen is geselecteerd voor de ‘Oxford acht’ en doet op 7 april mee aan The Boat Race, de traditionele roeiwedstrijd over de Theems tussen de universiteiten Oxford en Cambridge.

De voormalige kopman van Skadi is de derde Nederlander in de historie van de The Boat Race. In 2002 deed Gerritjan Eggenkamp als eerste Nederlander mee. Sjoerd Hamburger lukte het om in 2009 en 2010 deel te nemen aan de race.

Op slag

Haen zit als eerste Nederlander ‘op slag’ en bepaalt dus het slagtempo voor de rest. “Een grote eer, maar het blijft gewoon maar een plaats in de boot”, vertelt Haen vanuit Engeland. “Winnen doe je met zijn achten.”

Lange dagen

Naast de zware trainingen doet Haen onderzoek naar borstkankerchirurgie op de Universiteit van Oxford. Dat is niet altijd even gemakkelijk en de roeier maakt dan ook lange dagen. Haen: “Om zeven uur begint de eerste training, zodat de rest van de dag vrij is voor de ‘gewone’ taken. De dingen die kunnen wachten stel ik uit tot na de race.”

Sociale contacten

De oud-Skadiroeier heeft niet altijd geroeid. “Ik deed aan hockey, maar niet op hoog niveau.” Toen hij geneeskunde ging studeren kwam Haen tijdens de Eurekaweek bij Skadi. Het leek hem wel wat om zich aan te sluiten bij de vereniging. “Op die manier kon ik aan mijn sociale contacten werken. Ik had nooit de intentie om topsporter te worden.” Toch won hij met Skadi vijf keer de Varsity.

Traditie

Sinds 1829 heeft The Boat Race 157 keer plaatsgevonden. Volgens de traditie daagt de verliezer een jaar later de winnaar uit. Cambridge staat met 80 overwinningen voor. Oxford won 76 races. Eén keer, in 1877, eindigde de wedstrijd in een gelijkspel. CH