125 geneeskunde studenten kregen op 8 maart hun eerste witte doktersjas. Dit tijdens een ‘Witte Jas Ceremonie’ in concertgebouw De Doelen. Vierdejaars studenten die binnenkort aan hun coschappen beginnen stonden stil bij hun vak en de manier waarop ze met patiënten om moeten gaan.

Student Bernd van Es vindt de ceremonie eigenlijk grote onzin. “Het is goed om bij de overgang stil te staan, maar ik denk dat een ceremonie daar niet voor nodig is.” Hij is zich er wel van bewust dat het dragen van de witte jas een grote verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Dat merkt Van Es nu al, wanneer hij in het ziekenhuis een wit pak draagt. “Patiënten kijken anders naar je. Als ik straks de witte jas draag ben ik voor hen een dokter.”

Kippenvel

In drie groepen krijgen de studenten hun jas uitgereikt op het podium. Het is de eerste keer dat de ceremonie op deze manier plaatsvindt. Tussendoor nemen verschillende hoogleraren het woord om te spreken over medische ethiek en het zijn van een goede dokter. Vierdejaars geneeskundestudent Anusha Shankar zorgt voor een kippenvelmoment wanneer ze zingend de eerste tonen van het nummer ‘The circle of life’ inzet.

Soort jas

Mart van Lieburg, hoogleraar Medische geschiedenis, heeft de lachers op zijn hand tijdens zijn lezing over de geschiedenis van de witte jas. “Het is belangrijk welk soort jas je draagt. Zitten er knopen op, dan ben je een kok. Zijn de mouwen lang dan sta je achter een ijscokar.” De hoogleraar vertelt enthousiast over dresscodes en hiërarchieën. Na twintig minuten wordt hij subtiel verzocht een einde te maken aan zijn verhaal. “Er staat een hele strenge voorzitster naast me die steeds dieper begint te ademen”, grapt Lieburg.

Nieuwe stap

Studente Leonie Vanlaeken is heel trots op haar witte jas. “Hier heb ik vier jaar hard voor gewerkt.” Ze noemt het een nieuwe stap in de opleiding; eindelijk naar de praktijk. “Ik ging van de week mijn witte jas in het ziekenhuis ophalen. Dat voelde wel heel speciaal.”

Leerobject

De ceremonie eindigt met een verklaring van de geneeskunde studenten. Daarin beloven ze onder andere dat ze de patiënt nooit als leerobject laten fungeren. Ook erkennen ze dat hun kennis nog te kort schiet, maar dat ze zich daar niet bij neerleggen. CH