Studenten met een functiebeperking zijn ontevreden over de Erasmus Universiteit. De universiteit eindigde bij een extra onderzoek van de Nationale Studenten Enquête op de elfde plaats. Henry Greenfield, van de afdeling studentenvoorzieningen, vindt de scores uit het onderzoek echter veel positiever dan de jaren ervoor.

Op de laatste plaats staat de Universiteit van Amsterdam met een gemiddelde van 5,9. Erasmus scoort een gemiddelde van 6,2. De universiteit van Wageningen doet het het beste met een gemiddelde van 7,2. Bij de enquête werd onder andere gekeken naar begrip voor studenten met een functiebeperking, hulpmiddelen en informatievoorziening.

Begrip

Vooral het begrip van docenten ligt nog ver onder het landelijk gemiddelde. “We zijn al een lange tijd bezig om dit te verbeteren”, verteld Greenfield. Toch staat de Erasmus Universiteit volgens hem ook volgend jaar niet in de top van de lijst. “Ik heb geen illusies. Het blijft een lastig thema.”

Voorlichting

Greenfield denkt wel dat docenten bereid zijn zich aan te passen, als je ze maar het juiste gereedschap geeft. Voorheen begeleidden vooral studieadviseurs de studenten met een functiebeperking. “Je zag dat alles door hen geregeld werd. We proberen die taak meer richting de docenten te sturen om zo het begrip te vergroten.” Dit doet de universiteit door voorlichting te geven via flyers, maar ook door in gesprek te gaan met docenten. “Het is niet dat ze niet willen, maar docenten weten vaak niet hoe ze met deze studenten om moeten gaan.”

Eigen verantwoordelijkheid

Dyslexie en dyscalculie zijn de meest voorkomende functiebeperkingen. De universiteit ondersteunt deze studenten door het aanbieden van bepaalde software en begeleiding bij het effectief leren. Het krijgen van hulp blijft volgens Greenfield wel de eigen verantwoordelijkheid van de student. “Als deze niet aangeeft dat hij hulp nodig heeft, kunnen wij niets doen.”

Klachten

Overigens zijn er enige klachten binnengekomen over het lawaai dat laptops van dyslectische studenten maken. Daarom wil Greenfield dat er volgend collegejaar een apart computerlokaal wordt vrijgemaakt, waar een dyslectische student aan een vaste computer zijn tentamen kan maken.

Over de verbouwingen op de campus heeft Greenfield nog geen klachten van studenten met een functiebeperking gehoord. “Je moet af en toe misschien een omweg maken, maar alle gebouwen zijn bereikbaar voor studenten in een rolstoel.” CH