De Erasmus Universiteit is betrokken bij het stadsinitiatief ‘Het Geluid van Rotterdam’. Een onderzoekscentrum van de ESHCC heeft verschillende plannen voor dit initiatief.

Vier miljoen

Door de stadsinitiatieven, een project van de gemeente Rotterdam, komen creatieve ideeën van inwoners bovendrijven. Rotterdamse coryfeeën selecteerden de vijf beste initiatieven. Bij de keuze keken zij vooral naar kwaliteit, haalbaarheid en de meerwaarde voor de stad. Op de overgebleven vijf stadsinitiatieven kan elke Rotterdammer tot 12 maart stemmen via de site. Als ‘Het geluid van Rotterdam’ de meeste stemmen krijgt, stelt de gemeente Rotterdam kennis en geld ter beschikking om het project uit te voeren. Maximaal vier miljoen in 2012.

Internationaal onderzoek

Arno van der Hoeven, docent bij de ESHCC, werkt mee aan het internationale onderzoeksproject ‘POPID’ onder leiding van Susanne Janssen. “We onderzoeken de relatie tussen de identiteit van plaatsen en hun muziek. ‘Het Geluid van Rotterdam’ doet hetzelfde met de stad.” Daarom is de Erasmus Universiteit gevraagd voor een samenwerking.

Publieksonderzoek

De onderzoekscentrum ERMeCC wil tijdens het Internationale Filmfestival Rotterdam 2013 optredens en debatten over de Rotterdamse popmuziek organiseren. Ook zullen ze publieksonderzoek doen onder de bezoekers van de tentoonstelling ‘Het Geluid van Rotterdam’. Hierin staat de muziekgeschiedenis van de stad centraal. Wanneer het initiatief wint zullen er een jaar lang concerten, tentoonstellingen en presentaties worden gehouden. Ook komt er een blijvend online archief.

Stemmen

Sandra van Beek, persvoorlichter van de Erasmus Universiteit, denkt dat dit stadsinitiatief een goede kans maakt. “Er zijn zeker dertig partners betrokken bij het initiatief die hun mensen laten stemmen.” De Erasmus Universiteit doet dit via berichten op de prikborden en e-mails naar alle studenten. “Daarnaast is het een heel breed initiatief, over alle muziekgenres. Het raakt jong en oud.”

Loopbrug

‘Het geluid van Rotterdam’ neemt het onder anderen op tegen ‘De Luchtsingel’, een houten voetgangersbrug van Rotterdam-Noord naar het centrum. De andere initiatieven zijn ‘Stiltepunt Rotterdam’, ‘Eerbetoon aan de Rotterdammers’ en ‘Uit je eigen stad’. CH