Faculteitsvereniging Histartes heeft een dispuut: Heerensociëteit G.D.H.W.V. Glaux.

Voorzitter Sven Rutten legt uit dat mannen andere behoeftes hebben dan vrouwen en dat daarom dit dispuut er is. “Nu kunnen we onze eigen dingen doen, zonder rekening te hoeven houden met vrouwen binnen de vereniging.” Wat die dingen dan zijn weet Rutten nog niet zo goed. “Biertjes drinken en praten over vrouwen, voetbal en games, denk ik.”

Wijsheid

Concrete plannen voor activiteiten zijn er nog niet volgens Rutten. “Omdat Glaux nog in de kinderschoenen staat zijn we nu vooral bezig met het creëren van een eigen identiteit.” Zo zijn ze bezig met het bedenken van een eigen logo en een huisstijl om herkenbaar te zijn. Glaux staat voor wijsheid, daarom wordt het logo een uil. “We waren op zoek naar een naam in oud-Grieks. Wijsheid vonden we een mooi woord, en het klonk goed.” De betekenis van de afkorting in de naam is voor niet-leden geheim.

Uitnodiging

Jezelf aanmelden voor Glaux is niet mogelijk. Om lid te worden moet je een uitnodiging van het bestuur krijgen. Een structuur die bij de meeste disputen voorkomt. “We hebben al een aantal mannen op het oog die we willen benaderen”, zegt Rutten. Glaux heeft geen maximaal aantal plaatsen. “We zoeken mensen waarvan wij denken dat ze bij ons passen. Ze moeten natuurlijk wel gezellig zijn.” CH