Studenten moeten beseffen dat studeren niet gratis is, en dat ook zij in deze crisistijd moeten inleveren. Dit zegt staatssecretaris Halbe Zijlstra in een interview dat donderdag in Erasmus Magazine verschijnt.

Zijlstra legt in het interview uit waarom alle maatregelen die studenten treffen, toch écht nodig zijn wat hem betreft.

Er verandert namelijk veel vanaf komende september voor studenten: de langstudeermaatregel gaat in, de studiebeurs in de master moet een lening worden en het ov-recht wordt ingeperkt. “Studenten gaan merken dat de overheid zich steeds een stapje verder terugtrekt”, zegt de staatssecretaris voor hoger onderwijs. Hij begrijpt dat studenten daar niet blij mee zijn, maar volgens hem is het nodig om ‘de duimschroeven steeds een beetje verder aan te draaien’ om studenten sneller te laten afstuderen.

De student kan in deze tijden niet zeggen: ‘sla mij maar over’, als het gaat om bezuinigingen die ook de sociale zekerheid en de zorg treffen, meent de bewindsman.

Zijlstra zou overigens ook zonder financiële crisis achter maatregelen als het sociaal leenstelsel hebben gestaan. “Als het gaat om het hoger onderwijs vind ik, dat degene die het meest profiteert van de voorziening – in dit geval de student – daar ook aan mee moet betalen. Maar je krijgt in de politiek zoiets alleen gedaan in tijden van financiële krapte.” WG

In Erasmus Magazine #13 van 1 maart vertelt staatssecretaris Zijlstra nog meer: over de druk op het verenigingsleven, het nut van studentenprotesten en zijn eigen studententijd.