Studenten runnen vanaf 12 maart vrijwillig een restaurant, om het een maand later weer te sluiten. Dit bijzondere concept, dat Happietaria heet, wordt ieder jaar in verschillende studentensteden uitgevoerd. De opbrengst ervan gaat naar een goed doel.

Happietaria Rotterdam is een initiatief van een aantal christelijke studentenverenigingen (NSR, C.S.F.R. & VGSR). De medewerkers van het restaurant zijn allemaal studenten die vrijwillig meewerken. De Happietaria’s vallen onder het overkoepelende orgaan Happy Gift; een jongerenorganisatie die eigentijdse initiatieven van jongeren ontwikkelt en ondersteunt om op te komen voor de armsten in de wereld.

Inzetten voor medemens

Dianne Nolen, derdejaars student geneeskunde aan de Erasmus Universiteit, is lid van het Happietaria management team in Rotterdam. Via haar studentenvereniging kwam zij met het initiatief in aanraking. “Als student ben je minder bezig met het steunen van goede doelen. Dan is dit een hele mooie kans om je in te zetten voor je medemens. Het streven is om dertigduizend euro op te halen met de actie voor vrouwen in Liberia.”

Driegangen-menu

“In Rotterdam is het twee jaar geleden dat er een Happietaria is opgezet, nu gaan we er vol enthousiasme weer tegenaan”, zegt Nolen. Ze legt uit waarom het restaurant zo kort open is. “Omdat het vrijwillig wordt opgezet en gerund door studenten is de openingsduur van een maand het ideaalst. Daarnaast zijn we afhankelijk van sponsoren, voor bijvoorbeeld de etenswaren en de inrichting.”

Op dit moment wordt een oud stadskantoor aan de Meent 119 omgebouwd tot restaurant. Je kunt er voor 25 euro een driegangen-menu krijgen. Daarnaast wordt er een speciaal Liberiaans menu aangeboden.

Armoedegrens

De opbrengst van Happietaria Rotterdam gaat naar avondonderwijs voor vrouwen in Liberia. Dit is een project van de Christelijke hulporganisatie ZOA. Het land is de afgelopen jaren door diverse burgeroorlogen getroffen. Tien jaar geleden was Liberia een van de rijkste landen van Afrika, nu het een van de armste. “Maar liefst één op de drie Liberiaanse vrouwen leeft onder de armoedegrens”, vertelt Nolen.

Financieel onafhankelijk

Met het opgehaalde geld wordt vrouwen in Liberia geleerd hoe ze zelf een winkeltje op kunnen zetten en hoe ze kleding kunnen maken. Op die manier worden ze financieel onafhankelijk en kunnen ze een eventuele vervolgopleiding zelf bekostigen. CH