Op donderdag 15 maart zitten we met zijn allen voor de buis. Het Klokhuis komt dan namelijk met een uitzending over Erasmus. Voor deze aflevering werden de programmamakers ontvangen in de Erasmuszaal in de Bibliotheek Rotterdam.

Boekdrukkunst en internet

In de aflevering wordt steeds het verband gelegd met vandaag de dag. Op die manier wordt duidelijk wat Erasmus voor ons heeft betekend. “Het Klokhuis trekt bijvoorbeeld een parallel tussen de boekdrukkunst en het internet”, zegt Adrie van der Laan van de Bibliotheek Rotterdam. “In de tijd van Erasmus was de boekdrukkunst een nieuw fenomeen. De manier waarop hij dit gebruikte om zijn ideeën te profileren, komt overeen met hoe mensen tegenwoordig het internet gebruiken.”

Praktisch

Van der Laan vindt het belangrijk dat kinderen weten wie Erasmus was, omdat het een belangrijke Nederlander was. “Zijn boeken zijn vermakelijk om te lezen. Kinderen kunnen veel leren van de wijze waarop Erasmus dacht over taal, filosofie en geloof.” Volgens Van der Laan was Erasmus enorm praktisch. Hij zette zich af tegen de abstractie die andere geleerden gebruikten. “Dat heeft ‘Het Klokhuis’ in beeld gebracht aan de hand van de boeken van Erasmus die hier in de bibliotheek liggen.”

De ‘Erasmus aflevering’ is te zien op 15 maart om 18:23 uur op Nederland 3. CH