Jean-Claude Trichet, de voormalige president van de Europese Centrale Bank (2003-2011), spreekt op woensdag 6 juni de achttiende Mandeville Lezing uit. Hij is gekozen vanwege zijn grote maatschappelijke verdiensten, aldus rector magnificus Henk Schmidt.

“De heer Trichet wordt gehuldigd vanwege zijn alom gewaardeerde vervulling van het presidentschap van de ECB, vooral als de strateeg, en meer recent als de ‘crisismanager’ van de eurozone. Hij heeft zich laten gelden als een heuse Europeaan in het spanningsveld van nationale monetaire belangen, waarvan onder meer zijn initiatief tot de oprichting van het Europese Steunfonds getuigt.”

De Stichting Bernard Mandeville stelt jaarlijks een persoon van grote maatschappelijke verdienste in de gelegenheid om in de vorm van een erelezing zijn of haar visie met het publiek te delen, gevolgd door een huldigingsceremonie.

Eerdere laureaten waren onder anderen Joop van den Ende, Jeroen van der Veer, Bernard Bot, Lilian Goncalves, Ruud Lubbers en Frits Bolkestein.

Trichet werd geboren in Lyon. Hij volgde een opleiding aan de École Nationale Supérieure des Mines de Nancy en later op de École Nationale d’Administration. In 1993 werd hij president van de Banque de France, de Franse Centrale Bank. Tien jaar later volgde hij Wim Duisenberg op als eerste president van de directie van de ECB.