De actievoerende schoonmakers en studenten die sinds gistermiddag een gebouw van de Universiteit Utrecht bezet houden, moeten vanochtend om uiterlijk elf uur vertrokken zijn, zodat er ’s middags weer onderwijs kan worden gegeven.

Een paar honderd schoonmakers en een tiental studenten namen maandagochtend het Ruppertgebouw op de Uithof in. Daardoor konden colleges in het gebouw niet doorgaan. Ook vannacht mochten zij in het gebouw blijven zitten van de universiteit.

Het College van Bestuur heeft beloofd om OSB, de overkoepelende werkgeversorganisatie van de schoonmaak- en glazenwassersbranch, op te roepen de cao-onderhandelingen weer open te gooien.

Stakende schoonmakers op campus van de Universiteit Utrecht (Foto DUB)

Waarschuwing

Laat de bezetting bij de Universiteit Utrecht een waarschuwing zijn voor andere universiteiten, zegt vakbondsbestuurder bij FNV Ron Meyer. Hij heeft nog steeds het voornemen om ook campus Woudestein met een bezoekje te vereren. Volgens Meyer zouden universiteiten ‘centra van maatschappelijke vooruitgang’ moeten zijn. Dan moeten ze niet zo streng bezuinigen op schoonmakers. 

Uitholling

“Laten ze allereerst erkennen dat de werkdruk niet verder omhoog mag. Schoonmakers moeten tegenwoordig twee keer zo snel schoonmaken als voorheen. Het is een uitholling van kwaliteit en vakmanschap, zoals je dat ook in andere beroepen ziet. Daar moeten universiteiten niet in meegaan.” Vooralsnog steekt de EUR haar kop in het zand (lees het artikel in EM op p 17).

Stille EUR-studenten

Aan EM vertelde Meyer eerder dat hij het vreemd vindt dat studenten van de Erasmus Universiteit zo stil blijven. “Als een moeder, oom, of kennis in de schoonmaakbranche werkt, verwacht je toch dat ze voor hen in de bres springen?” Volgens Meyer kunnen studenten mee protesteren, zoals in Utrecht gebeurt, een petitie starten, of een mail sturen aan het College van Bestuur. HOP/LJ