‘Medisch Centrum’ van SBS6, ‘Het Kinderziekenhuis’ van de AVRO, ‘Intensive Care’ van de EO… Net als het VU medisch centrum doet het Erasmus MC geregeld mee aan televisieprogramma’s.

Als de regels maar goed in acht worden genomen, heeft het alleen maar voordelen voor een ziekenhuis om mee te doen aan zulke mediaprojecten volgens woordvoerder David Drexhage. Ten eerste mag niemand ongewild gefilmd worden, inclusief familie van de patiënt en personeel. Ten tweede mag de zorg niet gehinderd worden, er mogen geen handelingen opnieuw uitgevoerd worden als het niet goed gefilmd is en de cameraploeg moet zich houden aan de aanwijzingen van het medisch personeel.

Imago

Het Erasmus MC doet mee aan dit soort programma’s om voorlichting te geven over de zorg en nieuwe behandelmethodes, omdat het goed is voor de naam van het ziekenhuis en ook voor het imago van de zorg in het algemeen. Daarnaast, zegt Drexhage, ‘om te laten zien dat het leuk is om hier te werken’. Volgens hem ging het tot nu toe niet om het werven van meer klanten, maar hij sluit dit in de toekomst in verband met de huidige marktwerking in de zorg niet uit.

Aangifte

Het VU medisch centrum in Amsterdam heeft alle mediaprojecten beëindigd na de ophef over de aanwezigheid van camera’s voor het RTL-programma 24 uur: tussen leven en dood. Ook het project van schrijver Ronald Giphart, die in navolging van andere auteurs als stagiair meeliep in het ziekenhuis, is voorlopig gestopt. Het VUmc kwam vorige week onder vuur te liggen toen bleek dat voor het RTL-programma camera’s waren opgehangen op de spoedeisende hulp. Niet alle patiënten was om toestemming gevraagd. Een aantal van hen heeft nu aangifte gedaan.

Cameraploeg

In het Erasmus MC worden nooit camera’s opgehangen, zoals in het VU medisch centrum gebeurd is, laat Drexhage weten. Er is altijd een duidelijke cameraploeg – meestal mensen die er vaker zijn geweest. En alleen de behandelaar mag om toestemming vragen, niet de makers van het programma. Pas als het duidelijk is dat het om een vrije keuze gaat, komt de cameraploeg in actie. De meeste patiënten en ook het personeel vinden het, zegt de woordvoerder, ‘leuk’ of ‘interessant’ om mee te doen aan dit soort programma’s.  TL