Studentenkamers van Vestia Rotterdam Stadswonen worden duurder en er zal een tekort ontstaan als er geen nieuwe woningen bij komen in Rotterdam.

Daar is Huurdersbelang Stadswonen bang voor. Bestuurslid Peter Snijders wil (aankomende) huurders daarom waarschuwen voor de gevolgen die de financiële problemen van woningcorporatie Vestia (vorig jaar april gefuseerd met Stadswonen) kunnen hebben.

Huidige huurders ondervinden misschien geen nadelen door de schulden van Vestia, maar nieuwe huurders wel. Bij een nieuwe bewoner mag de woningcorporatie de huurprijs verhogen, en dat heeft Vestia inmiddels ook gedaan, aldus Snijders.

Gretha Jansen, directeur van Vestia Rotterdam Stadswonen, weerspreekt dit. “Een groot deel van onze huurprijzen zal alleen met de jaarlijkse twee tot drie procent stijgen, en niet meer, zoals Huurdersbelang suggereert.”

Hier bouwt Vestia de nieuwe studentenflat voor 400 studenten op campus Woudestein

Doorstroom stokt

Als Snijders gelijk heeft, kunnen studenten die een kamer hebben, daar beter blijven zitten. Een nadeel hiervan is dat de doorstroom stokt. Beginnende studenten schuiven niet meer door naar grotere kamers en wie is afgestudeerd verhuist niet gauw naar een studio of appartement. Dat wordt een probleem met de groeiende studentenpopulatie in Rotterdam, voorspelt Snijders. Zeker nu er geen ruimte meer is voor investeringen in nieuwe studentenkamers.

Jaarlijks 100 nieuwe kamers

Dat betreurt Huurdersbelang, omdat zij voor de fusie in april 2011 mondeling en schriftelijk hebben vastgelegd dat er honderd nieuwe woningen per jaar zouden worden gerealiseerd. Volgens Jansen houdt Vestia zich wel aan deze afspraak. “De studentenflat die we bouwen op campus Woudestein heeft vierhonderd kamers, dus dit laat zien dat we wel blijven investeren.” LJ