Landelijk is het aantal deeltijdstudenten met de helft gedaald sinds 2009. Dit geldt in geringere mate ook voor de Erasmus Universiteit. De rechtenfaculteit denkt deze trend om te kunnen buigen naar een stijging door het deeltijdonderwijs anders in te richten.

De Erasmus School of Law (ESL) – de grootste aanbieder van deeltijdprogramma’s op de EUR– hoopt dat er weer meer deeltijdstudenten kiezen voor Rotterdam als het deeltijdonderwijs vanaf september op vrijdagmiddag wordt gegeven in plaats van ’s avonds.

Geen homogene groep

Nu worden alle dagcolleges ’s avonds opnieuw gegeven, en kunnen deeltijdstudenten zelf bepalen welke vakken ze wanneer volgen. Op deze manier hebben zij weinig contact met elkaar en voelen zij zich geen homogene groep. Onderwijsdecaan Suzan Stoter denkt dat het voor hen fijner is in een vaste groep les te krijgen op een vast moment in de week.

Geen boete

In de nieuwe situatie zullen de studenten niet in acht, maar in vijf weken een vak afronden. “Doordat ze sneller door de stof gaan, kunnen zij in vier jaar hun bachelor halen en de langstudeerboete omzeilen”, stelt Stoter.

Niet samen met Leiden

De nieuwe deeltijdopleiding betekent dat de samenwerking met Leiden even in de wacht is gezet. Beide universiteiten houden opties voor de toekomst open. Leiden was volgens Stoter nog niet toe aan de overstap naar vrijdagmiddagonderwijs, terwijl Rotterdam juist de scheiding met de dagopleiding duidelijker wilde maken. De faculteit gaat vanaf komend collegejaar starten met kleinschalig onderwijs waarbij het onwenselijk is als studenten los van de groep ’s avonds college volgen. Nu gebeurt het regelmatig dat dagstudenten een gemist college ‘s avonds inhalen, maar dat kan straks niet meer. LJ