Lachen met memes

Er is een nieuwe hype losgebarsten; ‘EUR memes’. Via de facebookpagina posten studenten ludieke strips over gebeurtenissen op de universiteit. In twee weken heeft de pagina al meer dan 1700 fans. Hebben deze studenten en medewerkers al ‘gememet’?

Milan Jansen, vijfdejaars Economie & Informatica

“Ik ben fan van de pagina, ik vind het heel grappig. Zelf heb ik nog geen stripje gemaakt, maar ik heb veel vrienden die het posten. En natuurlijk zie ik ze via de facebookupdates. Alle situaties zijn erg herkenbaar. Bijvoorbeeld de illustratie over het gebrekkige Engels tijdens het omroepen van de examens.

Het is inderdaad echt een hype. Ik heb gehoord dat bijna elke universiteit zijn eigen ‘meme’-pagina heeft. Wel blijft het een hype. Het woord ‘meme’ zegt het eigenlijk al, het verwijst naar een tijdelijke grap. Het is ook niet bedoeld als kritiek op de universiteit. Hoewel sommige dingen een kritische noot hebben, heeft het geen vijandige toon. Het is allemaal erg luchtig en ludiek.”

Sander Onderstal, Universitair Hoofddocent Industriële Organisatie

“Nee, ik heb nog niet over de pagina gehoord. Ik kan me goed voorstellen dat het grappig is, vooral als je de personen en situaties waar het over gaat kent. Als het een echte rage wordt, doe ik misschien wel mee. Meestal huppel ik achter zulk soort dingen aan.

In de tijd dat ik studeerde was het internet nog niet zo groots als nu. Ludieke spreuken werden op stickers of poster gezet. Ik vind beide even leuk, of je nu iets op een deur ziet of via Facebook. Wel denk ik dat de universiteit aandacht moet besteden aan deze ‘memes’. Aangezien ze op deze manier klachten kunnen ontdekken die ze anders nooit hadden geweten.

Isabeau Rolloos, eerstejaars Bestuurskunde

“Ik ken het niet, maar ik ben meestal het laatst op de hoogte van trends. Leuk dat het gedaan wordt, ik zie er de humor wel van in. Daarbij moet iedereen vooral doen waar ze zelf zin in hebben. Als ze er blij van worden, waarom niet? Zelf zou ik niet zo snel een ‘meme’ maken, vooral omdat ik niet zo creatief ben.

Of het echt blijvend is, durf ik niet te zeggen. Regelmatig komen er dingen op die dan ineens weer verdwijnen. Denk bijvoorbeeld aan die Scoubidou-touwtjes. Daar was ook iedereen mee bezig, maar nu zie je er niemand meer mee.” JV