Minister van Financiën Jan-Kees de Jager bracht een bezoek aan de EUR om een gastcollege te geven aan bestuurskundestudenten. In zijn college stelden studenten vragen over de eurocrisis, het begrotingstekort en de krimpende economie.

1. Waarom bezuinigt het kabinet op wetenschappelijk onderwijs, terwijl het van Nederland een sterke kenniseconomie wil maken om internationaal te concurreren?

Het is een mythe dat Nederland bezuinigt op onderwijs en wetenschap. Er wordt wel geschoven met het budget, bijvoorbeeld door langstudeerboetes in te stellen om op andere punten weer extra te investeren.

2. Er wordt heel veel geld gegeven aan Griekenland, maar waar ligt voor u de grens?

We geven inderdaad veel geld aan Griekenland, maar het bedrag dat we zouden verliezen als het écht misgaat is veel groter. Het IMF heeft nu een eisenpakket opgesteld, en als Griekenland zich daar niet aan houdt zal Nederland geen geld meer uitkeren: dat is voor ons de grens.

3. Het Centraal Bureau voor Statistiek heeft vandaag bekendgemaakt dat de Nederlandse economie in recessie is, en 0,7% is gekrompen. Hoe erg is dat?

Niet heel erg, aangezien wij een milde recessie hadden verwacht. Op de korte termijn hebben bezuinigingen een negatief effect op de bestedingen, maar op de lange termijn wordt dit effect positief.

4. Wat wordt nu van ons Nederlanders verwacht? Moeten we sparen of uitgeven?

Ik ga mensen niet vertellen dat ze geld moeten blijven uitgeven, want dat is te makkelijk gezegd. Het allerbelangrijkste is dat we het vertrouwen van de bevolking hebben, en dat de maatregelen worden gesteund. IS