Het volksfeest staat weer voor de deur. Op veel plaatsen in Brabant en Limburg barst vrijdag het feest los.

Op de groepsfoto hieronder zie je uiterst rechts Tom Rijnberg. De geboren Zeeuw gaat dit jaar voor de tweede keer. Samen met zijn dispuut laat hij zich in Eindhoven onderdompelen in het feestgedruis. Hij vindt het erg leuk om met een groep Rotterdamse studenten tussen de feestvierende Brabo’s te staan. “Over het algemeen zijn ze in Brabant wat scheutiger met het bier, en dan heb ik het niet over de hoeveelheid die gedronken wordt, maar over het aantal liter dat de lucht in vliegt.”

Hoewel carnaval ook steeds meer boven de rivieren gevierd wordt, staan Brabant en Limburg bekend als dé carnavalsprovincies. In het van oudsher katholieke zuiden beschouwen ze carnaval als een feest van saamhorigheid. Het begon als een eetfestijn waar mensen zich nog een paar dagen te buiten konden gaan, voordat op Aswoensdag de vastenperiode begon. Dat was om te herdenken dat Jezus, volgens het Nieuwe testament, 40 dagen zonder eten en drinken in de woestijn moest overleven. Waarschijnlijk bestaat het eetfestijn echter al langer dan de christelijke vastentraditie en vond de kerk het makkelijker om dat feest om te zetten in een katholiek gebeuren, dan volledig uit te bannen.

In de nieuwe EM vragen we een aantal studenten en een medewerker van de EUR waarom zij gaan carnavallen. Nieuwsgierig? Grijp EM vanaf donderdag mee uit een van de bakken op de campus, of lees ‘m nu al online. EvdE