De stakende schoonmakers zouden vanochtend komen protesteren op Woudestein, maar dat gaat vooralsnog niet door. De stakers houden zich in, omdat GOM Schoonmaken beterschap beloofd heeft.

FNV Bondgenoten was afgelopen zaterdag al met 150 stakers op bezoek bij Facilicom in Rotterdam, waar het schoonmaakbedrijf op de EUR onder valt. De vakbond heeft er bij Facilicom nog eens op aangedrongen dat de onderhandelingen moeten worden opengegooid. De werkgevers en vakbond kunnen het maar niet eens worden, aldus Said Afalah van FNV. “Het struikelblok is dat de werkgevers blijven weigeren om schoonmakers bij ziekte door te betalen.” Nu zijn de eerste twee ziektedagen – zogenoemde ‘wachtdagen’- voor eigen rekening.

Verder onderhandelen

Facilicom heeft FNV zaterdag beloofd contact op te nemen met OSB, de overkoepelende werkgeversorganisatie van de schoonmaak- en glazenwassersbranche om de wachtdagen toch bespreekbaar te maken. Afalah hoopt dat Facilicom iets kan bereiken bij OSB, want alleen als de werkgevers hun laatste CAO-voorstel intrekken, kunnen de onderhandelingen verder gaan.

Echte oplossing

FNV heeft Facilicom tot uiterlijk morgen (woensdag) de tijd gegeven om actie te ondernemen. Afhankelijk van hun antwoord, beslist FNV of acties tegen GOM en de universiteit nog nodig zijn. Afalah: “We nemen er geen genoegen mee als Facilicom alleen verder wil praten, ze moeten met een echte oplossing komen.” LJ

Lees ook ‘Schoonmakers zijn ook gewoon mensen’ in EM #13 (p17)