Het is soms wel erg druk bij de kopieerapparaten in de Universiteitsbibliotheek (UB). Hoewel er wordt gemopperd, heeft de UB nog geen klachten ontvangen.

In de Posthumuszaal zitten verschillende studenten die regelmatig te maken hebben met drukte voor de kopieerapparaten. Vooral als je snel iets wilt kopiëren of printen, is tien minuten wachten al lang, zeggen zij. En niet altijd hebben ze zin om te vragen of ze tussendoor mogen.

Geen pretje

Het oponthoud wordt vaak veroorzaakt door psychologiestudenten die net werkgroep hebben gehad en en masse hun studiemateriaal gaan kopiëren of printen. Eerstejaars Debby Verhagen is een van hen en vindt het zelf ook geen pretje om zo lang te moeten wachten. “Ik ben op donderdag vaak pas om half acht ’s avonds thuis, terwijl mijn werkgroep om zes uur stopt en ik gewoon in Rotterdam woon.”

Nog geen klachten

Later terugkomen op een rustiger moment vindt ze geen optie, maar dat is wel het advies van de UB om wachtrijen te vermijden. Hoofd gebruikersondersteuning Ineke van der Kramer heeft nog geen opmerkingen of klachten voorbij zien komen over te lange rijen voor de in totaal zes kopieerapparaten. De UB is niet van plan om meer kopieerapparaten aan te schaffen.

Oud probleem

“Het zijn piekmomenten. Vooral tussen elf uur ’s ochtends en vier uur ’s middags is het druk en zie ik studenten in de rij soms zelfs een stoel erbij pakken.” Volgens Van der Kramer is het een oud probleem, dat eenvoudig opgelost kan worden door de piekuren te vermijden. “We zijn tot middernacht open en ’s avonds ben je meteen aan de beurt.”

Onzinnig

Verhagen hoort mensen in de UB wel eens mopperen over ‘die psychologiestudenten die stuk voor stuk hetzelfde hoofdstuk uit een boek moeten kopiëren’. Een beetje onzinnig is het ook wel, beaamt ze. “Aan de ene kant is het doel van probleemgestuurd onderwijs dat we zelf onze onze bronnen verzamelen, aan de andere kant is dat tijdverspilling als we dezelfde literatuur pakken.”

Wie het wachten beu is, kan via de virtuele balie een klacht indienen. LJ

Studenten van de sociale faculteit zijn tegenwoordig vooral te vinden in de Posthumuszaal, want daar hebben zij sinds eind januari een eigen studielandschap. Ze kunnen er terecht voor literatuur op het gebied van sociologie, pedagogie en psychologie en met elkaar samenwerken aan opdrachten.

De posthumuszaal