Schrijven? Daar heb je toch een computer voor.

‘De jeugd kan niet meer schrijven’, aldus een artikel in de Volkskrant deze week. Doordat we veel op de computer werken zijn onze spieren niet meer gewend om veel te schrijven. Dit heeft verkrampte vingers, handen en armen tot gevolg. Hoe staat het met de schrijfstand van deze studenten?

Marieke Joosten, tweedejaars Geneeskunde

“Ik schrijf alles met de hand, aantekeningen en andere onderwijs gerelateerde dingen. Daarnaast schrijf ik mijn eigen samenvattingen, als je iets een paar keer opschrijf leer je het gelijk. In het begin van mijn studie heb ik wel last gehad van kramp. Ik heb toen allerlei pennen geprobeerd, maar uiteindelijk is het vooral een kwestie van trainen. Ik heb er nu geen last meer van.

Dokters staan er om bekend dat ze een slecht handschrift hebben, ik denk dat het komt omdat we juist zoveel moeten schrijven. Het moet meestal heel snel. Dan is de digitalisering een grote vooruitgang, hierdoor worden er ook minder fouten gemaakt.”

Nadinda van der Enden, eerstejaars Geneeskunde

“Ik schrijf nog veel en type vrij weinig. Zo maak ik al mijn aantekeningen tijdens college op mijn notitieblok. Gelukkig heb ik nog nooit kramp gehad, al schrijf ik niet zo heel veel achter elkaar. De ontwikkeling dat middelbare scholen met een laptop of iPad werken vind ik slecht. Je wordt te afhankelijk van technologie. Daarnaast staat er altijd spellingcheck aan, dit kan nooit goed zijn voor je spelling.

Ik ben nogal ouderwets, ik vind ansichtkaarten en brieven heel leuk. Een aantal vriendinnen van mij zitten nu in Amerika, dan is het extra leuk om kaartjes te sturen. Het nadeel is wel dat het lang duurt. Daardoor ben je al snel geneigd om een mailtje te sturen. Toch blijft een geschreven kaart leuker dan een getypte, ik kan alleen niet zo goed zeggen waarom.”

Mitch Vleghert, eerstejaars Geneeskunde

“Ik maak mijn aantekeningen met de hand voor zowel de colleges als mijn huiswerkopdrachten en practica. Ik raak niet snel verkrampt, alleen als ik echt heel veel schrijf. En dat hoeft bij de tentamens meestal niet, er is ook veel meerkeuze. Tot nu toe heb ik geen klachten over mijn handschrift gehad, het is redelijk vrouwelijk.

Ik snap wel dat sommige mensen een laptop meenemen naar college, als je snel kunt typen is dat een voordeel. Aan de andere kant geeft het ook veel afleiding. Ik ben nog niet zo een fan van de elektronische boeken. Het is prettig om door een boek te kunnen bladeren. Via elektronica gaat gericht zoeken wel sneller.” JV