Woningcorporatie Vestia, die een jaar geleden fuseerde met Stadswonen, heeft een tekort van miljarden euro’s. De bouw van het U-gebouw gaat desondanks door.

Vestia bouwt het U-gebouw: de flat die tegen het sportgebouw aan wordt gebouwd en waar vanaf half 2013 internationale studenten gaan wonen. Hamit Karakus, de Rotterdamse wethouder van wonen, verzekert dat, ondanks de problemen, alle investeringen van de woningcorporatie doorgaan. De Erasmus Universiteit vertrouwt hier op en maakt zich (nog) geen zorgen.

Hier komt het U-gebouw

Huurders niet de dupe

Bovendien heeft de onzekere financiële positie van Vestia geen gevolgen voor huurders. “Zij mogen niet de dupe worden van de problemen”, zegt Karakus tegen RTV Rijnmond. Voor studenten die een kamer huren van Stadswonen – de grootste studentenhuisvester van Rotterdam – is dat goed nieuws.

Collega’s schieten te hulp

Vijf woningcorporaties gaan Vestia helpen. Hiermee willen ze voorkomen dat de grootste woningcorporatie van Nederland met 89.000 woningen saneringssteun moet aanvragen. Vestiadirecteur Erik Staal is gisteren opgestapt en een nieuw bestuur is aangesteld.

Hoe komt het?

Vestia is in de financiële problemen geraakt, doordat ze in de afgelopen jaren langlopende leningen heeft afgesloten om er nieuwbouwprojecten mee te kunnen financieren. Om de risico’s op een stijgende rente te verkleinen heeft Vestia zich verzekerd met derivaten. Dat is een financieel contract waarvan de waarde is afgeleid van een onderliggende waarde. Nu de rente laag staat, willen de banken meer onderpand voor de derivaten. De kas van Vestia laat dat niet toe en extra lenen is ook geen optie. LJ