Het pensioenfonds voor universiteitspersoneel, ABP, gaat de premies verhogen met 3 procent en de uitkeringen verlagen met een half procent.

De dekkingsgraad van het ABP moet worden verhoogd van 94 procent naar 105 procent: de verplichte minimale dekking voor pensioenfondsen. Om dat te bereiken gaan de uitkeringen omlaag vanaf 1 april 2013. Gemiddeld gaan gepensioneerden er met 3,50 euro netto op achteruit.

Voorzitter Henk Brouwer betreurt het dat zijn fonds het uiterste redmiddel moet inzetten. Of de verlaging echt doorgaat, hangt af van ABP’s financiële situatie aan het eind van het jaar.

Premieverhoging

Ook premiebetalers moeten helpen om de dekkingsgraad weer te laten stijgen tot boven de honderd procent. Zij gaan drie procent meer premie betalen vanaf begin dit jaar tot eind 2013. In mei beoordeelt De Nederlansche Bank of deze maatregelen voldoende zijn.

Verschil op salarisstrook

Wie goed kijkt naar zijn of haar salarisstrook, zal zien dat de ABP-premie plus een paar andere pensioenpremies met ongeveer een tiende procentpunt zijn gestegen. Dat heeft te maken met bovenstaande, maar het gaat om kleine veranderingen. LJ