Uitverkocht, of toch niet?

EM.Online doet dagelijks verslag van het International Film Festival Rotterdam (25 jan – 4 feb). Met berichten over onverwachte juweeltjes, waarschuwingen voor missers en tips voor de leukste feestjes.

Dag 1 – donderdag 26 februari

Het is de grote angst van elke filmfestivalbezoeker. Heb je eindelijk een verantwoorde, doch enigszins toegankelijke selectie uit het programma bij elkaar geprikt, blijkt dat de helft allang uitverkocht is. Want nee, natuurlijk zat je op vrijdag 20 januari niet om 20.00 uur achter je computer. En je hoorde al helemaal niet bij het selecte gezelschap ‘Tiger Friends’ dat op donderdag reeds in de online ticketshop mocht rondneuzen. Pech dus, als je naar publieksfavoriet Shame’  wilde, naar de nieuwe Martin Scorsese  of naar George Clooney op Hawaii.

Voor ‘Shame’, de publieksfavoriet met Michael Fassbender en Carey Mulligan (foto), is nu al geen kaart meer te krijgen. Maar er is hoop.

Is er nog hoop? Zeker.

Vijf tips:

 1. Ga in de rij staan

  Ook al is een film uitverkocht, de IFFR-vrijwilligers speuren de zaal bij aanvang van een voorstelling af op leeg gebleven plaatsen, die vervolgens worden verdeeld over de happy few die de moeite hebben genomen zich te vervoegen aan de kassa van de desbetreffende bioscoop.

 2. Gok

  Er mogen dan meer dan 300 duizend kaarten verkocht worden, er zijn altijd films en verzamelprogramma’s die minder snel vollopen. En dat is lang niet altijd rommel. Ga op vrijdag (donderdag is inmiddels ook uitverkocht) bijvoorbeeld naar vier korte films achter elkaar. Van jonge makers. Geen garanties, maar wedden dat er minstens één fantastisch is?

 3. Bespaar

  Kaarten voor films die niet uitverkocht zijn gaan vanaf een uur voor aanvang voor de helft weg. €5,50 dus. Aan de speciale Last Minute Shop op het Schouwburgplein en bij de bioscopen zelf.

 4. Heb geduld

  Hoef je geen voorloper te zijn? De grote films gaan daags na het festival gewoon in roulatie. Onder meer in Lantaren Venster

 5. Ga de kroeg in

  Rotterdam-centrum is nooit zo gezellig en levendig als tijdens die tien dagen IFFR. Van Tiki’s en NRC tot de gelegenheidsfeestjes in de Schouwburg en Lantaren/Venster. Geniet ervan. GM