Beken jij bewust kleur?

Volgens stylingadviseur Karin van Paassen stralen de kleuren en stoffen van kleding van alles uit. Zo staat rood voor krachtig, oranje voor vrolijk en paars voor mysterieus. Zijn studenten en medewerkers zich hier van bewust?

Linde Genee, master Psychologie

“Ik heb wel eens onderzoek gedaan naar het effect van kleuren. Ik moest de muren van mijn kamer verven en wilde graag ontspannende kleuren. Uiteindelijk zijn het paars en blauw geworden. Bij kleren let ik hier niet op. Wel draag ik fellere kleuren als ik er vrolijker uit wil zien en grijstinten voor formelere gelegenheden. Zelf lees ik niet zo snel iets af aan de kleuren die iemand draagt. Wel heb ik het idee dat mensen die kleurrijker gekleed gaan extroverter zijn dan mensen die zich ingetogen kleden.

Bij de studie Psychologie zie je veel verschillende kledingstijlen, vaak wat alternatiever. Hier zit meestal wel een boodschap achter. Het lijkt me zeker interessant om er meer over te weten te komen. Aan de ene kant omdat ik me interesseer in hoe mensen onbewust beïnvloed worden en aan de andere kant omdat kleding iets uit moet stralen.”

Michiel Nijdam, docent Haveneconomie

“Het verhaal dat blauw betrouwbaar is en sportteams in rode shirts vaker winnen, heb ik al eerder gehoord. Zelf ga ik niet zozeer af op kleur, maar ik stem mijn kleding wel af op de gelegenheid. Vanmiddag heb ik bijvoorbeeld een belangrijke bijeenkomst, dan ga ik netter gekleed. Als ik een college heb draag ik geen das, zodat ik benaderbaar ben. En als ik achter mijn bureau zit draag ik gewoon een spijkerbroek.

Zelf ben ik me niet bewust of kleuren iets voor me betekenen. Als iemand van top tot teen in het fel rood is gekleed valt dat natuurlijk op. Het is alleen niet zo dat ik er gelijk associaties bij heb. Wel word ik altijd vrolijk van oranje. Zelf draag ik vaak blauw maar vooral geen geel. Dat staat me gewoon niet.”

Erik van Dijk, eerstejaars Economie & Bedrijfseconomie

“De kleuren die ik draag zijn vaak seizoensafhankelijk. In de winter meer donkere tinten dan in de zomer. Verder is het ook modegebonden, het ligt er net aan wat er op dat moment in de winkels hangt. Waar ik wel op let is dat ik me netter kleed als de gelegenheid zakelijker is.

Zelf zou ik niet zo snel een workshop over dit onderwerp volgen. Ik zie wel het nut voor rechtenstudenten. Als je in een strafzaak staat kan de kleding van een cliënt de beeldvorming tot bepaalde hoogte beïnvloeden.” JV