Kerstdiner met familie of toch je medemens?

Kerstboom in huis en Maria Carey op de radio; de kersttijd is aangebroken. Behalve gezellig eten met familie, staat kerst ook voor iets goeds doen voor de medemens. Sta jij met kerst in de gaarkeuken of zit je toch liever aan het kerstdiner?

Vernes Kršlak, vierdejaars Rechten en Economie & Informatica

“Ik vind het nogal opmerkelijk dat rond kerst ineens dingen voor de medemens moeten worden gedaan. Terwijl dit ook op andere dagen van het jaar zou kunnen. Het wordt opgedrongen vanuit het christelijke geloof en dat is jammer. Het is vreemd dat de universiteit er ook aan meewerkt, juist omdat die een bolwerk van wetenschap is en dus waardevrij moet zijn.

Kerst vanuit een commercieel oogpunt; daar heb ik minder moeite mee. Zelf vind ik het leuk om kerstcadeaus te ontvangen, maar kerstcadeaus kopen doe ik niet. Daarnaast vind ik de lichtjes in de stad leuk. Al hoeft dat natuurlijk niet per se met kerst te maken te hebben, ze zouden ze er ook voor Sinterklaas kunnen ophangen.”

Harmen Breedeveld, Wetenschappelijk docent Rechten

“Ik doe geen vrijwilligerswerk specifiek tijdens kerst. Wel doe ik door het jaar heen verschillende vrijwillige activiteiten. Zo werk ik soms voor verenigingen of collecteer ik. Verder geef ik wel eens geld aan het goed doel. Dit jaar ga ik met kerst vooral lekker ontspannen; een beetje lezen en studeren.

Eerlijk gezegd is kerst is niet mijn favoriete feestdag. Vooral vanwege de gedwongen gezelligheid, iedereen moet het leuk hebben. Natuurlijk is het altijd leuk om met familie te zijn en samen te eten. Toch kijk ik, als echte Leidenaar, meer uit naar het Leidse ontzet op 3 oktober.”

Pia Bezema, tweedejaars IBA

“Normaal gesproken doe ik nooit vrijwilligerswerk rond kerst. Dit jaar ga ik met mijn jaarclub van Laurentius een dagje vrijwilligerswerk doen bij Stichting BONT. Dit is een stichting die zich bezig houdt met activiteiten voor geestelijk gehandicapten. Zelf zou ik me eerder inzetten voor ontwikkelingshulp. Bijvoorbeeld het leren van Engels aan kinderen in Afrika.

Vrijwilligerswerk is heel persoonlijk, dus ik vind niet dat de universiteit dit zou moeten stimuleren. Veel mensen zijn toch thuis met kerst. Het enige wat de universiteit misschien wel zou kunnen organiseren, is en kerstdiner voor de internationale studenten die niet naar huis kunnen.” JV