Heb jij de zoekfactor?

Op de cover van EM#6 stond het al; De Google-generatie kan niet zoeken. Dus vroegen we studenten om de moeilijkheden en hoe ze deze oplossen. Hoe zoeken zij? Hoe vind je de zoekfactor?

Nienke Vreeswijk, Tweedejaars Psychologie

“Ik vind het vooral lastig het juiste stukje informatie te vinden, er is gewoon ontzettend veel. Om toch tot goede informatie te komen heb ik geleerd om verschillende steekwoorden te gebruiken. Daarnaast gebruik ik vaak Google. Eigenlijk is googlen geen goede zoekmethode, omdat het niet altijd wetenschappelijke inhoud bevat. Het is beter om de databanken van je vakgebied te gebruiken.

Daarnaast heb ik vorig jaar een cursus in de UB gedaan. Hoewel het al een beetje is weggezakt, is het goed dat ze deze aanbieden. Zonder deze cursus was het mij niet gelukt in het begin. Ik raad iedereen aan om aan deze cursus mee te doen. Vooral omdat het soms lastig is om erachter te komen hoe je een databank gebruikt. Deze informatie staat vaak wel op internet, maar niet iedereen leest dat.”

Daniëlle Keijzer, Master Financieel Recht & Master Strategie

“Ondertussen heb ik er geen moeite meer mee, maar ik ben al vijfdejaars. In het begin vond ik het wel lastig. Vooral omdat ik niet wist waar ik moest beginnen. Helemaal niet in de UB of bij de verschillende zoekmachines. Toch is het allemaal goed gestructureerd, de structuur is alleen niet altijd bekend. Zelf heb ik het uiteindelijk stukje bij beetje geleerd, bij de verschillende vakken en door tips van verschillende mensen.

Belangrijk om te weten is, dat ze in de UB echt alles hebben. Van boeken, tot online databanken. Zo kwam ik er pas dit jaar achter dat ze allerlei tijdschriften hebben waar je je op kunt abonneren. Wat mij heeft geholpen tijdens mijn scriptie, is het Datateam van de UB. Zij helpen je met de verschillende databanken. Of ik verder nog een goede tip heb? Doe vooral een cursus en probeer het gewoon eens uit. Voor elk vakgebied zijn er portals en databanken.”

Pira Rajakumar, eerstejaars Bestuurskunde

“Ik maak vooral gebruik van sEURch en Google Scholar. Via deze twee machines weet je zeker dat je wetenschappelijke artikelen vindt. Verder probeer ik zoveel mogelijk zoektermen uit. Ook in meerdere talen. Hierdoor vergroot je de kans om iets nuttigs te vinden. 

In het begin vond ik het lastig om de bronnen te vinden. Vanuit mijn studie is er uitgelegd waar je bepaalde zoekmachines kunt vinden. Als je dat eenmaal weet, krijg je het vrij snel door. Ik ben nu een aantal opdrachten verder en ik weet nu hoe het werkt. Daarom lijkt me een cursus bij het UB onnodig.” JV