Driekwart van de studenten en wetenschappers aan de TU Delft is tegen een fusie met de universiteiten van Leiden en Rotterdam. Dat blijkt uit een enquête van universiteitskrant Delta. Erasmus Magazine verstuurt volgende week eenzelfde enquête.

Bijna vijfduizend mensen vulden de vragenlijst in. Vooral wetenschappers en studenten blijken weerzin te voelen tegen een fusie met de Universiteit Leiden en de Erasmus Universiteit Rotterdam, schrijft Delta. Het ondersteunend personeel oordeelt milder: van hen was slechts 56 procent het ‘helemaal niet eens’ of ‘enigszins niet eens’ met zulke plannen.

Andere baan zoeken

Bijna één op de vijf wetenschappelijke medewerkers zegt een andere baan te zoeken als de universiteiten daadwerkelijk samengaan; 82 procent van hen vreest voor ontslagen als er daadwerkelijk een fusie komt.

‘Juist bottom -up’

Collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg zegt tegen Delta dat “veel medewerkers en studenten het gevoel hebben dat we van bovenaf naar een fusie met Leiden en Rotterdam willen toewerken”. Hij begrijpt dat dat weerstand oproept. Volgens hem moeten de plannen juist “vanuit de werkvloer vorm krijgen”.

Enquête ook hier gehouden

Volgende week ontvangen alle studenten en medewerkers van de Erasmus Universiteit een enquête over de plannen om meer te gaan samenwerken met Leiden en Delft. HOP