Welke studeerrituelen heb jij?

Iedereen heeft ze wel, rituelen tijdens het studeren. Ze lopen nogal uiteen van overmatig koffiegebruik tot het jongleren tussen het studeren door. Welke studeerrituelen heb jij?

Roderick de Raad, derdejaars Bedrijfskunde

“Mijn enige aparte ritueel is, dat ik altijd naar Chopin luister tijdens het studeren. Ik heb eigenlijk altijd muziek op staan, maar dat kan tijdens het studeren storend zijn. Chopin is lekker rustig en je hebt geen last van dodelijke stiltes. Verder heb ik geen rare rituelen, al drink ik wel veel koffie. Dat doet volgens mij bijna iedereen tijdens het studeren.

Echt goede tips weet ik zo snel niet. Wel heb ik een huisgenoot die altijd naar agressieve hip hop muziek luistert op weg naar het tentamen. Dan kan hij alle stress er nog even uitgooien. Wie weet helpt dat voor meer mensen?”

Denise Bergwerff, volgt een Engelse cursus bij het LTT

“Tijdens een cursus is me geleerd om tussen het leren door te jongleren. Op deze manier worden je hersenen gereactiveerd. Een andere tip die ik daar heb gekregen, is om naar Barok muziek te luisteren. Dit is klassieke muziek met het hetzelfde ritme als je hart. Hierdoor wordt je concentratie vergroot.

Naar mijn idee helpen deze dingen wel. Op internet staan in ieder geval nog veel meer van dit soort tips. Altijd handig om een keer te proberen.”

Jounes Oulham, eerstejaars Psychologie

“Een echt studieritueel heb ik niet. Voor het tentamen drink ik vaak wel drie Red Bull en blijf ik heel de nacht wakker om nog te studeren. Ik studeer sowieso vaak ’s avonds of ’s nachts. De Red Bull werkt wel goed maar uiteindelijk begin ik vaak te laat. Verder kan ik nergens anders studeren dan thuis, daar is mijn concentratie het beste.

Een paar gouden tips? Begin op tijd en studeer in de ochtend. Dan kun je veel beter dingen opnemen en onthoudt je het ook langer. Ik heb gemerkt dat dit een stuk beter werkt dan de avond voor het tentamen beginnen.”

Kas Buunk, eerstejaars Economie

“Het enige wat ik altijd doe bij het studeren, is iets te drinken en te eten bij me hebben. Gewoon om ergens op te kunnen kauwen. Ik drink dan soms een heel pak sap leeg in een half uur. Verder speel ik vaak piano tussendoor om even wat anders te doen. Op deze manier kom ik tot rust en kun je ergens anders aan denken dan de leerstof. 

Waar ik studeer maakt me niet zo heel veel uit. Als ik toevallig op de universiteit ben, ga ik in de UB zitten. Anders zit ik meestal thuis. Voor mij is het vooral belangrijk om effectief te studeren en dat ik mijn tijd zo goed mogelijk besteed.”JV