GEWIJZIGD 27-10-11

Collegevoorzitter Pauline van der Meer Mohr staat volgens maandblad Opzij op plaats vier – vorig jaar drie – in de top-10 van machtigste vrouwen in de wereld van onderwijs en wetenschap.

Hoogleraar aan de UvA Louise Fresco staat op één, en Yvonne van Rooy, collegevoorzitter van de Universiteit Utrecht, daalde van de tweede naar de derde plaats. “Van alle vrouwelijke bestuurders bij universiteiten is zij de machtigste”, aldus Opzij.

Angelien Kemna

Machtigste vrouw van Nederland is Angelien Kemna, volgens het feministisch maandblad. Zij was tot september 2011 deeltijdhoogleraar corporate governance en financiële econometrie bij de Erasmus School of Economics. Nu is zij hoofd beleggingen bij de Algemene Pensioen Groep en CEO van APG Asset Management.

Andere EUR-vrouwen

Ook alumna Neelie Kroes staat in de lijst als machtigste vrouw in de politiek. Zij is sinds november 2009 Europees Commissaris met de portefeuille Digitale agenda. En op de tweede plaats in de zorg top-10 staat Pauline Meurs: hoogleraar Bestuur van de gezondheidszorg en voorzitter van ZonMw. Dat is de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. 

Jong en succesvol

Jongste vrouw op de lijst is wederom hoogleraar psychologie Eveline Crone (36). Ze daalde weliswaar van de vierde naar de zesde plaats, maar is als een van de jongste vrouwelijke hoogleraren van Nederland nog steeds een factor van betekenis: ze schreef een bestseller over het puberbrein, kreeg anderhalf miljoen euro onderzoeksgeld van de European Research Council en werd ze vorig jaar benoemd in de Programmaraad voor het onderwijsonderzoek van NWO.

Nevenfuncties

Vrouwen in de top-10 moeten macht ontlenen aan hun functie en die gebruiken om “dingen te veranderen”. Daarnaast moeten ze zichtbaar zijn, “inspireren” en nevenfuncties hebben, aldus de juryverantwoording.

10×10

Voor de samenstelling van de Opzij top-100, die eigenlijk bestaat uit tien lijstjes met tien namen uit een specifieke sector, werden ’talloze’ deskundigen geraadpleegd, waaronder hoogleraar Mijntje Lückerath-Rovers, die verbonden is aan de Erasmus School of Law. Voor de onderwijstop-10 werd onder meer gesproken met medewerkers van universiteitenvereniging VSNU, de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen en de Onderwijsraad. LJ/HOP