Juridische studievereniging ELSA haalde vandaag geld op in de L-hal voor Pink Ribbon, dat staat voor de strijd tegen borstkanker. Vanuit het Erasmus MC klinkt echter kritiek op de ‘glossy’ manier waarop aandacht wordt gevraagd voor de ziekte.

Het bestuur van ELSA besloot de met roze ballonnen versierde stand neer te zetten, omdat zij behalve de ‘standaard’ verenigingsactiviteiten ook iets goeds wil doen. In 2 uur tijd hebben ze 60 euro binnengehaald. Niet slecht, vindt vice-president Jaleesa van Rey. “Sommige studenten gingen zelfs even pinnen om iets te kunnen doneren, dat is mooi om te zien. Ook de roze lintjes die we weggaven, speldden sommigen meteen op. Dat geeft een soort eenheidsgevoel.”

Zweten voor Pink Ribbon

Pink Sensation is een actie vanuit het Erasmus sportgebouw om geld voor Pink Ribbon te verzamelen. Onder andere de sportdocenten Conny Knoppert (aerobics), Priscilla Veenstra (zumba) en Lony van Sloun (spinning) geven op 6 november sportlessen waar iedereen aan mee kan doen. Vorig jaar was de eerste editie van Pink Sensation en dat leverde in totaal 900 euro op.

Te glossy

Toch is niet iedereen blij dat oktober is gebombardeerd tot borstkankermaand. Vrouwen die de ziekte hebben gehad en hun leven weer op de rit hebben, zitten niet allemaal te wachten op zoveel aandacht voor hun ziekte, staat op de website van het Erasmus MC. Ook de glossy manier waarop de campagne wordt ingestoken, stuit op verzet. Hiermee zou het beeld worden geschetst dat borstkanker vooral jonge vrouwen aangaat, terwijl het vaak juist oudere patiënten treft.

Onterecht geen lintje

In hetzelfde artikel noemt borstkankerchirurg Marian Menke een ander pijnpunt: “Het uitdelen van lintjes aan ziekenhuizen door de Borstkankervereniging Nederland zegt nog niets over de kwaliteit van de zorg bij borstkanker. Daarom zijn wij er geen voorstander van.” Zij doelt hiermee op het feit dat het Erasmus MC-Daniel den Hoed in eerste instantie geen lintje kreeg, omdat het ziekenhuis niet aan de gestelde eisen zou voldoen. Onterecht, vond Menke en met succes vocht ze de beslissing van de Borstkankervereniging aan, en kreeg Daniel den Hoed toch een lintje. LJ