Schrijf jij je scriptie zelf?

Op internet kun je alles vinden, zo ook een ghostwriter voor je scriptie. Tegen betaling schrijft dan iemand jouw thesis. Wat vinden EUR-studenten hiervan? Hebben zij al een ghostwriter?

Michelle Collins, masterstudent Gezondheidsrecht

“Persoonlijk vind ik het hartstikke slecht. Als je een universitaire opleiding doet moet je een wetenschappelijk stuk kunnen schrijven. Kun je dit niet, dan ben je niet wetenschappelijk onderlegd. Daarnaast blijft het een gewetenskwestie, omdat je altijd weet dat je je diploma niet eerlijk hebt behaald.

Natuurlijk moeten hier consequenties aan zitten, bijvoorbeeld een jaar uitsluiting van je studie. Wel verdient zo’n student een tweede kans. Zelf ken ik mensen die keihard ploeteren op hun scriptie, soms bijna tot huilens toe. Een scriptie is heel stressvol en het kan zijn dat iemand daardoor een domme beslissing maakt. De verantwoordelijkheid ligt wel volledig bij de student en niet bij de ghostwriter.”

Huseyin Yildirim, masterstudent Bestuurskunde

“Bij de masterscriptie zijn er strengere eisen dan bij de bachelorscriptie. Zo moet alles worden verantwoord met een bronvermelding, dit is bij de bachelorthesis minder. Dan is het makkelijker om iets te schrijven wat niet van jou is. Toch moet je er je eigen stuk van maken en naar de bron verwijzen waar nodig. Zelf zou ik nooit frauderen, want een scriptie laat zien dat je over bepaalde kennis beschikt. Daar komt bij, dat als je het onderzoek niet zelf doet, je bij de verdediging alsnog door de mand valt.

Natuurlijk moeten andere mensen het zelf weten. Als je je er goed bij voelt moet je het vooral doen. Je blijft alleen wel altijd met de vraag zitten of je het ook zelf had kunnen bereiken. Studeren is bedoeld om je uit te dagen en om erachter te komen wat je wel en niet kunt. Door je scriptie niet zelf te schrijven kom je daar nooit achter.”

Joël Ramzan, derdejaars student Bedrijfskunde

“Het lijkt me niet zo handig om een ghostwriter in te huren, aangezien je scriptie een leerproces is. Als je dit niet zelf schrijft, kom je jezelf uiteindelijk toch wel tegen. Het laat tegelijkertijd zien dat je alleen studeert om de titel, om ergens binnen te komen. Niet omdat je iets wilt leren.

Voor de ghostwriter zelf is het natuurlijk gewoon business. Of dat een goede reden is om te doen weet ik niet. Het blijft een grijs gebied. Waar ik geen problemen mee heb, is als je je scriptie op spelling en grammaticafouten laat nakijken. Het gaat voornamelijk om de inhoud en het onderzoek wat je doet.” JV