Promovendi: medewerker of student?

Nu zijn promovendi medewerkers van de universiteit, maar als het aan Staatssecretaris Zijlstra ligt, worden het bursalen, oftewel beursstudenten. Dit betekent dat de promovendi voortaan een beurs ontvangt in plaats van een salaris. Dit zal de universiteiten minder kosten. EM ging op pad en vroeg een bestuurder en twee promovendi wat zij vinden van Zijlstra’s plannen.

Christian van der Veeke, promovendus politieke filosofie

“Het is heel dubbel, want als promovendi in Nederland hebben we het heel goed. Als medewerker kunnen we namelijk van alle voordelen genieten. Zo heb ik mijn eigen kamer en ben ik echt een onderdeel van de faculteit. Aan de andere kant doen promovendi vaak extra klusjes, zoals het overnemen van colleges of nakijkwerk. Als je bursaal bent is daar geen reden meer voor. Je bent dan minder betrokken en de focus ligt dan vooral op je eigen project.

Financieel wordt het ook minder aantrekkelijk. Je hebt als bursaal weinig zekerheid en het duurt langer voordat je een stabiel bestaan kunt opbouwen. Nu ben je vaak rond de 30 als je promoveert. Het wordt dus lastiger om een huis te kopen of een gezin te beginnen. Dit is afhankelijk van de hoogte van de beurs. In het bedrijfsleven verdien je sowieso meer, maar nu is het goed te doen om van het promovendisalaris te leven. Of er echt minder mensen promoveren durf ik niet te zeggen, uiteindelijk blijft het de enige manier om academicus te worden.”

Twan Dollevoet, promovendus Logistiek aan de economische faculteit

“Ik denk niet dat het een goede ontwikkeling is. In het bijzonder, omdat promovendi allerlei nuttige dingen doen op de universiteit, zoals onderzoek en onderwijs. Met deze nieuwe regeling zijn promovendi niet meer onderwijsplichtig. Om toch iets met onderwijs te doen, wordt voor hen een stuk ingewikkelder. Dit valt dan namelijk niet onder je beurs en moet je apart voor worden uitbetaald. Daarnaast wordt het onderzoek wat promovendi doen niet meer bij de output van de universiteit gerekend.

Uiteindelijk gaat het niet alleen om je salaris, natuurlijk verdien je meer in het bedrijfsleven. De universiteit heeft veel andere voordelen. Het ligt er aan hoe je je promotie inricht; als je bijvoorbeeld drie dagen per week kunt promoveren, heb je nog twee dagen om er bij te werken in het bedrijfsleven. Een andere oplossing waarmee universiteiten geld kunnen besparen is meer samenwerking zoeken met andere universiteiten. Zo wordt er zowel in Rotterdam als in Leiden onderzoek gedaan op het gebied van rechten.”JV