Erasmus Universiteit of Erasmus Faculteit?

Het blijft allemaal erg onduidelijk, hoe ver zal de samenwerking tussen de universiteiten van Leiden, Delft en Rotterdam gaan? Wat dit concreet betekent weet nog niemand. EM ging op pad en vroeg de studenten waar ze liever studeerden, op de Erasmus Universiteit of Erasmus Faculteit?

Hendrik Buma, derdejaars student Bedrijfskunde

“Op het eerste gezicht is er natuurlijk niet veel overlapping. Leiden is meer van de sociale wetenschappen, Delft heeft technische studies en Rotterdam moet het vooral hebben van de economische en bedrijfskundige faculteiten. Het grote voordeel van een samenwerking is vooral financieel. Als onderzoeksdatabases kunnen worden gedeeld is dat goedkoper. Bovendien is het makkelijker om grote projecten te financieren. Denk hierbij aan het ontwikkelen van een nieuw gebouw.

Verder is er een grote kans dat de universiteiten beter uitkomen in de verschillende rankings. In dat opzicht heeft de samenwerking alleen maar voordelen voor de student. Het zou wel zonde zijn als de verschillende namen zouden verdwijnen. Aan de andere kant, ik blijf aan dezelfde faculteit studeren, dus in dat opzicht maakt het weinig uit.”

Aloy Soppe, Hoofddocent, doceert Financiële Ethiek

“Mijn eerste reactie was positief verrast. Voor mijn vakgebied bestudeer ik financiële markten. Daarbij horen onder andere fusies en overnames. Natuurlijk zit er een verschil tussen een fusie in marktcontext en deze academische fusie. In de marktcontext staat fusie voor groei. Leiden en Delft zijn grote namen, vooral vanuit het motief van internationale aansluiting lijkt het een goede gedachte om samenwerking te zoeken.

Wat wel belangrijk is om in gedachte te houden, is dat slechts 30 procent van alle fusies in de marktsector succesvol is. Een voorbeeld van falende academische fusies zijn te zien in het HBO. Doordat de eigenheid verloren is gegaan en er extra bestuurslagen bij zijn gekomen, is ook de kwaliteit achteruit gegaan. Daarom moeten er bepaalde randvoorwaarden worden gesteld om de fusie tussen deze universiteiten wel tot een succes te maken. Een voorbeeld hiervan is het voorkomen van extra bestuurslagen en het behouden van de onafhankelijkheid en diversiteit van onderzoekers.”

Alisa Meijs, tweedejaars student Geschiedenis

“In principe is het goed idee, zolang het bij een samenwerkingsverband blijft en geen fusie. Bij een samenwerkingsverband kunnen de universiteiten elkaar helpen. Bovendien is het dan misschien makkelijker voor studenten om een minor of andere vakken in één van de andere steden te volgen.

Als het echt één universiteit met drie dependances wordt, wordt het erg massaal. Daarbij zou het zonde zijn als de universiteiten hun identiteit verliezen. Studenten kiezen meestal bewust voor de bepaalde sfeer of identiteit. Zo is bijvoorbeeld de studie geschiedenis in Rotterdam heel anders dan in Leiden.”

Justin Sangers, masterstudent Marketing Management

“De samenwerking is niet per definitie positief. Als intensief samenwerken betekent dat afdelingen samen worden gevoegd, zal het lastiger te ‘managen’ zijn. Het wordt dan onoverzichtelijker. Wel kan het op academisch niveau voordelen hebben. Zo kunnen de universiteiten samen onderzoek doen. Daarnaast krijgen studenten misschien les van professoren van de verschillende universiteiten.

Zelf heb ik bedrijfskunde op de Vrije Universiteit gedaan, dit was een officiële zusteropleiding van Bedrijfskunde aan de Erasmus. Daardoor was het voor mij makkelijk om hier een master te volgen. In dit geval lijkt me de aansluiting van bachelor naar master minder relevant. De studierichtingen bij de drie universiteiten verschillen nogal. Iemand met een bachelor rechten, zal geen master op de TU Delft kunnen doen, of andersom.” JV