Alcohol drinken ook positief?

Volgens de Amerikaanse socioloog Thomas Vander Ven zien jongeren, ondanks de vele campagnes en voorlichtingen, vooral de positieve kant van drinken. Drinken wordt gezien als een avontuur. Daarnaast verbroedert het en is het gemakkelijker je echte ‘ik’ naar boven te laten komen. EM ging op pas en vroeg EUR-studenten hoe zij tegen alcohol aan kijken. Positief, of toch negatief?

Victoria Cazacu, eertejaars studente IBA uit Moldavië

“Zolang je je eigen grens weet, zitten er zeker positieve kanten aan drank. Ik ben best wel verlegen van mezelf en met drank is het makkelijker om contact te leggen. Daarbij leer je mensen door drankspelletjes, zoals ‘Ik heb nog nooit’, beter kennen. Bovendien zijn we allemaal studenten en naast studeren is het ook goed om plezier te hebben.

Natuurlijk is alcohol slecht voor de gezondheid en is het goed om iedereen hiervan bewust te maken. Misschien zijn die campagnes ook bedoeld als zelfanalyse. Als je bepaalde scenario’s voorbij ziet komen, waar je jezelf in herkent, kan dit mensen aan het denken zetten. In Moldavië zijn er soortgelijke campagnes, al zijn deze serieuzer van opzet. Het zijn voornamelijk slogans, bijvoorbeeld: ‘Rij niet onder invloed van alcohol’.“

Johan van Essen, eerstejaars student Economie en Bedrijfsecononmie

“Als ik drink is het vooral in het weekend en af en toe doordeweeks een biertje. Er zijn altijd wel mensen die zich bewust willen bezatten, dat vind ik kansloos. Natuurlijk kan het gebeuren dat je iets te veel drinkt, maar opzettelijk zal ik het nooit doen.

Dat er campagnes zijn die wijzen op de gevaren van drank is goed, al doet het me weinig. Dat is hetzelfde als er een reclame van bier voorbij komt. Toch schrikt het sommigen wel af. Onder studenten wordt er vaak gedronken en is het lastiger om nee te zeggen. Als je niet wilt drinken, word je al snel overgehaald om er toch eentje te nemen. En vaak blijft het daar dan niet bij.”

Annik Wierenga, eerstejaars studente Sociologie

“Natuurlijk is het heel persoonlijk hoe je tegenover alcohol staat. Zelf heb ik geen negatief gevoel bij drinken. Al ben ik niet van het comazuipen, ik ben vooral een gezelligheidsdrinker. Ik drink ook niet veel, hooguit twee keer per week. Bijvoorbeeld een wijntje bij het eten of als ik met vrienden ben.

Het zijn meestal de jongeren in de leeftijd 16 tot en met 20 die alcohol misbruiken. Veel denken hier niet bij na. Vooral niet als ze dronken filmpjes of foto’s op Facebook zetten. Als iets eenmaal op het internet staat, is het lastig om het er af te halen.” JV