De Eerste Kamer ging dinsdagavond akkoord met de langstudeerboete en een hoger collegegeld voor topopleidingen. De meeste kritiek kreeg staatssecretaris Zijlstra op zijn standpunt dat deeltijdstudenten net zo snel moeten studeren als voltijders.

Regeringspartijen en gedoogpartners PVV en SGP steunden het kabinet, terwijl de oppositie tegenstribbelde. Zo laakten de leden van de oppositie de haast waarmee de langstudeerwet erdoorheen werd gejast.

Deeltijdstudenten

Vrijwel alle partijen plaatsten kanttekeningen bij de gevolgen van de maatregel voor deeltijdstudenten in het wetenschappelijk onderwijs: waarom zouden die net zo snel moeten studeren als voltijders? Het gaat om een kleine groep studenten die vaak naast werk en gezin een opleiding volgt.

 

Vluchtroute

Zijlstra wilde eigenlijk geen concessie doen. Hij vreesde een vluchtroute, zei hij: aankomende langstudeerders zouden zich gaan inschrijven voor een deeltijdopleiding om het verhoogd collegegeld te ontduiken. Opleidingen moeten hun deeltijdopleidingen ook niet zomaar uitsmeren over het dubbele aantal jaren van een voltijdopleiding, vond hij. Misschien konden die deeltijdopleidingen best sneller.

 

Motie

GroenLinks diende een motie in die de regering opriep ervoor te zorgen dat de maatregelen tegen de langstudeerders de deeltijdstudent niet buitensporig zou treffen. Die is unaniem aangenomen.

 

Elite

De andere wet, Ruim baan voor talent, die toestaat om hoger collegegeld voor topopleidingen te vragen, werd uiteindelijk zonder stemming aangenomen. Alleen SP, GroenLinks, de Onafhankelijke Senaatsfractie en ouderenpartij 50Plus waren tegen. Het beste onderwijs dreigt een voorrecht te worden voor de elite, smaalden SP en GroenLinks. Staatssecretaris Zijlstra liet weten dat kinderen uit armere gezinnen het collegegeld gewoon kunnen lenen. Kleinschalige topopleidingen mogen daarnaast voor arme studenten een uitzondering maken op het hoge collegegeld. (HOP)

Lees ook: Ben ik een langstudeerder?

Of klik door naar ons ‘dossier langstudeerders