Doorgroeien belangrijker dan werksfeer

Uit onderzoek van Nobiles blijkt dat de studenten van nu vooral waarde hechten aan doorgroeimogelijkheden op de arbeidsmarkt. Bovendien vinden ze een stabiele werkomgeving belangrijker dan werksfeer en salaris. Beamen EUR-studenten en -medewerkers dit?

Jordy de Bruijn (20), tweedejaarsstudent Bedrijfskunde

“Ik weet nog niet helemaal zeker welke richting ik op wil na mijn studie, maar ik denk aan marketing. Voor mijn toekomstige baan heb ik geen speciale wensen: een gemiddeld aantal vakantiedagen, reiskostenvergoeding en vakantiegeld. Daarnaast zou ik de mogelijkheid om thuis te werken fijn vinden. Je kunt efficiënter werken en je omzeilt de files. Als ik studeer, doe ik ook veel thuis, en dat werkt goed.

Ik vind het belangrijk om straks in elk geval baanzekerheid te hebben, met de daarbij horende doorgroeimogelijkheden en een hoger salaris. Desondanks ga ik wel werken als ik niet direct iets vind wat bij me past. Maar als de mogelijkheid zich dan voor doet om over te stappen dan zal ik dat wel gelijk doen.”

Gina Kim (35), 2,5 jaar werkzaam als programmamanager bij RSM

“De Erasmus Universiteit biedt zeer goede secundaire voorwaarden aan haar medewerkers. Zo is het sportcentrum dichtbij kantoor en heb je veel vakantiedagen, zeker in vergelijking met andere bedrijven. Naast de goede sfeer op de werkvloer vind ik dit wel heel erg fijn.

Ik denk dat het voor studenten heel goed is wanneer zij na hun studie verschillende stappen maken binnen hun carrière. Je kan op die manier jezelf beter leren kennen en jezelf verrijken op zowel professioneel als persoonlijk vlak. Doorgroeien is erg belangrijk. Bovendien is het goed om er bij stil te staan of je op je plek zit: blijft deze functie wel voldoening geven en ben ik tevreden over mijn huidige werkzaamheden?”

Pieter van der Hout (27), masterstudent Financieel recht

“Doorleren en werksfeer vind ik erg belangrijk. Op dit moment ben ik aan het werk en is salaris wel belangrijk voor me, maar niet het belangrijkste. Daarom zou ik ook sneller genoegen nemen met een baan die niet direct aansluit op mijn studie, wanneer de kansen op de arbeidsmarkt er niet zijn. Ik denk wel dat het een kwestie van geluk is om gelijk in de juiste baan te rollen.

Wat secundaire arbeidsvoorwaarden betreft, vind ik vooral de kilometervergoeding belangrijk. Ik moet best een stuk rijden, vandaar. Flexwerken hoeft voor mij niet perse. Het is wel handig dat de mogelijkheid er is, bijvoorbeeld als je een gezin hebt.” MvB