Is er een tekort aan studieplekken?

Een overvolle Universiteitsbibliotheek (UB): veel studenten hebben er last van. Daarom wilt de Universiteitsraad dat het College van Bestuur meer studieplekken gaat realiseren. Is de situatie echt zo erg? En wat is volgens de studenten de beste oplossing?

Irmansyah Putera, eerstejaars student International Business Administration

“De atmosfeer is de reden dat ik naar de UB ga. Op mijn eigen kamer kan ik mezelf niet altijd aanzetten om de boeken in te duiken. In de UB leert iedereen, dat werkt motiverend. Die sfeer hangt er niet op andere studieplekken, zoals in het G-gebouw. Die sfeer is lastig te creëren, daarom werkt het verplaatsen van de studieplekken niet.

De enige goede optie is het uitbreiden van de huidige UB, want deze is nu echt te klein. Daarnaast zouden ze de openingstijden moeten veranderen, richting een 24-uurssysteem. Dit gebeurt al op universiteiten in Engeland. Sommige mensen zijn ’s nachts efficiënter en het is fijn als je dan ook in de UB terecht kan.”

Marjon van der Maat, derdejaars Bedrijfskunde

“Voor mijn tentamens ben ik twee weken fulltime in de UB te vinden. De enige manier om een plaats te bemachtigen is door heel vroeg te gaan, rond half 9. Als je later komt is het altijd vol. Het nadeel hiervan is wel dat het soms net te vroeg is om goed te kunnen studeren. Heel soms houden vrienden een plek bezet, maar dit doe ik alleen als het maximaal een uurtje is. Langer is vervelend tegenover andere studenten en maakt het plaatstekort alleen maar groter.

Een extra nadeel voor mij is dat ik BA studeer, en dit doen veel studenten, waardoor de UB rond mijn tentamentijd bomvol zit. RSM heeft wel een eigen bieb, maar die is veel kleiner en daarom helemaal altijd vol. Dus ja, er moeten zeker extra plaatsen komen. Meer faciliteiten in de UB zijn ook welkom, zoals een koffieautomaat. Nu moet je daar helemaal voor omlopen. Ook extra stopcontacten en de airco iets zachter zetten zouden een grote vooruitgang zijn.”

Michael Rabbers, eerstejaars student Economie en Rechten

“Mijn tussenuren breng ik regelmatig in de UB door. Vooral rond een uur of één zijn er weinig computerplaatsen. Uitbreiding van de bieb is de enige oplossing. Alle overige zitplaatsen op de campus zouden ook als studieplaats gezien kunnen worden als er stopcontacten worden gemaakt. Een buitenplek voor in de zomer is ook een leuke aanvulling, opnieuw mits er stroom is. Overigens is het nu minder druk in de UB door de nieuwe ingang, veel mensen weten die nog niet te vinden.” JV