Pearl Dykstra van de Faculteit voor Sociale Wetenschappen is gekozen tot vice-president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschapen (KNAW).

Dykstra zal de komende vier jaar onder leiding staan van natuurkundige Robbert Dijkgraaf. Deze blijft namelijk de komende vier jaar president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Het wordt zijn laatste termijn als president van het genootschap voor topwetenschappers.

Maximaal acht jaar

Over vier jaar zal Dijkgraaf een alfawetenschapper als opvolger krijgen. De KNAW bestaat van oudsher uit twee afdelingen die ‘letterkunde’ en ‘natuurkunde’ worden genoemd. Volgens de regels mag de president hooguit acht jaar lang uit hetzelfde kamp komen.

Kleiner bestuur

Dijkgraaf krijgt iets minder bestuursleden om zich heen: geen elf, maar zes. De KNAW maakt namelijk geen onderscheid meer tussen het algemeen en dagelijks bestuur. De driekoppige besturen van de twee afdelingen vormen samen met de president het bestuur van de hele Akademie.    

Pearl Dykstra

In 2004 werd Dykstra lid van de KNAW en sinds 2009 is ze werkzaam aan de Erasmus Universiteit als hoogleraar empirische sociologie en verwantschapsdemografie.  

Samenwerking

De KNAW is een adviesorgaan van de regering en werd in 1808 opgericht. Zij zet zich in voor de kwaliteit van het Nederlandse academische onderwijs. Bovendien stimuleert en bevordert de KNAW de samenwerking tussen universitaire onderzoeksgroepen en instituten onderling. HOP/MvB