Is Erasmus Magazine onafhankelijk en kritisch genoeg?

Op de Nijmeegse Radboud Universiteit wordt over twee weken de website van het universiteitsblad afgesloten voor de buitenwereld. Alleen studenten en medewerkers kunnen met een inlogcode toegang krijgen tot de site. Er was al eerder strijd rondom het universiteitsblad ‘Vox’ en het lijkt erop dat de onafhankelijkheid van het blad nu in gevaar komt. EM ging op pad en vroeg medewerkers en studenten hoe belangrijk het is om een onafhankelijk journalistiek blad te hebben op de universiteit. En vinden zij EM wel onafhankelijk en kritisch genoeg?

Lennert Timmers, systeembeheerder

“In mijn ogen is het een slechte ontwikkeling op de Radboud Universiteit. Als openbare instelling hoor je zulk soort dingen niet binnenshuis te houden. Dit is wel te begrijpen van een private instelling. Of de redactie van Vox er iets aan kan doen is lastig te zeggen. Wel zouden ze de reactie kunnen polsen bij studenten en medewerkers. Als deze het er ook niet mee eens zijn, kunnen ze dit voorleggen aan het College van Bestuur. Als dit niet werkt, kunnen ze de openbaarheid  opzoeken, om zo wel gehoor te krijgen.

Het is belangrijk dat een universiteitsblad een mening mag uiten die niet altijd overeenkomt met die van de universiteit. Ik lees het blad en de internetsite van EM dan ook regelmatig. Naar mijn mening schrijft Erasmus Magazine altijd kritische en onafhankelijke stukken.”

 

Olivia van Gerrevink, Bestuurdslid EFR & studente Economie

“EM pakt de kritische kwesties op de universiteit goed aan. Het schrijft over zaken waar studenten mee te maken hebben, bijvoorbeeld de kwestie met de nieuwe cateraar. Het enige nadeel vind ik dat het soms een negatief beeld neerzet van studentenverenigingen. In mijn ogen heeft de redactie hier een eigen mening over en dat vind ik jammer. Vooral omdat de leden van studentenverenigingen vaak de meest actieve studenten zijn. Het zou fijn zijn als ook andere kanten van het verenigingsleven worden belicht.

Dat is denk ik ook het belangrijkst van een universiteitsblad, dat er veel verschillende opinies worden gegeven. Zodat iedereen zich ergens mee kan identificeren. Het feit dat de Radboud Universiteit de site nu intern gaat houden, zou misschien een positieve ontwikkeling zijn. Juist dan kunnen kritische stukken worden geschreven. Aangezien de kans dat het in de buitenwereld terecht komt kleiner is. Toch geeft het wel het idee dat het bestuur iets te verbergen heeft. Ik hoop in ieder geval dat het nooit aan de EUR gebeurt en dat EM onafhankelijk blijft.”

 

Bas Donkers, Universitair Hoofddocent Marketing

“Een universiteit zou geen controlerende rol moeten hebben op zo‘n blad. Natuurlijk kan zij reageren als ze het ergens niet mee eens is, maar daar moet het ook bij blijven. Als universiteit moet je het debat kunnen aangaan. Daarnaast is het belangrijk om studenten een breed beeld te geven. Vooral omdat de universiteit een bredere taak heeft dan alleen het opleiden van mensen. Er wordt hier ook onderzoek gedaan en studenten moeten het gevoel hebben om zelf onderzoeksvragen te kunnen stellen.

Wat ik een groot voordeel vind, is dat EM, naast studentenzaken, ook schrijft over onderzoeken. Verder vind ik dat er in het algemeen goede aandacht besteed wordt aan zaken die op de universiteit spelen. Alleen had EM meer aandacht kunnen besteden aan de Iranese hoogleraar die uit functie is gezet. Al met al is EM een onafhankelijk blad dat de verschillende aspecten van de universiteit goed aankaart. “ JV