Bloed doneren: durf jij het?

‘Sanquin’, de bloedbank in Nederland, zoekt actief naar nieuwe donors. Bloed is belangrijk voor onderzoek en operaties. Rotaract (een internationale jongerenorganisatie die zich onder andere inzet voor het goede doel) regelde een mobiele afnamelocatie vlakbij het Excelsiorstadion. Studenten konden hier op 12 mei terecht voor een consult met één van de artsen, om vragen te beantwoorden en bloed te laten prikken. Durf jij?

Erica Dijkgraaf, commercieel medewerkster van Sanquin

“Ik ben nog steeds van plan om mezelf een keer aan te melden, maar heb het vooralsnog niet gedaan. Eerlijk gezegd ben ik best bang van naalden, waardoor ik het waarschijnlijk telkens heb uitgesteld.

Vanuit mijn commerciële achtergrond ben ik gaan solliciteren bij Sanquin. Rotaract zocht contact met ons en zo is het balletje gaan rollen om een mobiele afnamelocatie voor studenten neer te zetten. Jammer genoeg kregen we geen toestemming om op de campus zelf te staan, in verband met alle verbouwingswerkzaamheden.”

Hannes Peters, tweedejaars sociologie

“Studentes van Rotaract spraken me aan in het L-gebouw. Ik wilde eigenlijk altijd al wel iets voor een goed doel doen, en dit kost relatief weinig moeite. Je kunt een deel van jezelf afstaan ten gunste van anderen. Dat vind ik een mooie gedachte.

Orgaandonor ben ik (nog) niet, ik vind het nog te vroeg om daar echt over na te denken. Voor ik ging prikken was ik wel een beetje zenuwachtig, maar het is me alles meegevallen.”

Diana Beketova, masterstudente Financial Economics, en Daniella Kaferinova, derdejaars IBA-studente

Diana heeft al bloedgeprikt, Daniella zal ’s middags plaatsnemen in de mobiele ‘kliniek’. “We vinden het allebei fijn om mensen te helpen, iets te doen voor het goede doel.”

Diana: “Als ik het zelf ooit nodig heb, dan zou ik ook graag willen dat er bloed beschikbaar is. Daarom vind ik het belangrijk hieraan mee te werken. Ik zag er wel een beetje tegenop om geprikt te worden, maar het viel me gelukkig alles mee.”

Daniella: “Bij het Erasmus MC wordt één keer per jaar een soortgelijk initiatief georganiseerd. Wij vonden het goed om dit uit te breiden naar campus Woudestein. Zenuwachtig om te prikken ben ik niet gelukkig.” MvB