Het prototype student – jasje-dasje en een matje in de nek – was 12 mei uitgerukt naar de Rotterdamse RDM Campus om vrienden of huisgenoten aan te moedigen bij de finale van de Philips Innovation Award. Peter Krekel won de prijs met zijn bedrijf ‘Clinical Graphics’.

Het is een indrukwekkende locatie; de loods van de RDM Campus waar het Albeda College en de Hogeschool Rotterdam onderwijs verzorgen. De robuuste uitstraling van de grote hal met hoog plafond is voor de avond feestelijk verlicht. De aanwezigen – opvallend veel mannen – zorgen voor geroezemoes met een biertje of wijntje in de hand. Netwerken; daar draait het allemaal om bij ondernemen, zo wordt later op de avond duidelijk.

Door RSC georganiseerd

De Philips Innovation Award (Phia) werd dit jaar voor de zesde keer georganiseerd door studenten van het Rotterdamsch Studenten Corps. Deze competitie richt zich op student-ondernemers met een zakelijke of technisch innovatief product of dienst. Studenten (bedrijfskunde) van de Erasmus Universiteit doen altijd mee met deze competitie, maar hebben het dit jaar niet geschopt tot de finale.

Pitch

Onder de vijf finalisten van de awardshow zijn twee vrouwen. In het strak geleide programma mocht elke kandidaat een pitch houden van drie minuten. Hierna konden ze nog een paar kritische vragen verwachten van de zeskoppige jury, met onder meer EUR-hoogleraar Henk Volberda. De finalisten hadden duidelijk veel aandacht besteed aan de pitches, want de woorden rolden soepel uit hun mond.

De jury met Henk Volberda (derde van links)

Gat in de lucht springen

Uiteindelijk onthulde juryvoorzitter Ronald Wolf – na een ellenlang betoog over de sterke en zwakkere punten van elke kandidaat – dat Peter Krekel, gepromoveerd aan het Leids Universitair Medisch Centrum, met de award naar huis gaat. Die sprong een gat in de lucht, net als zij vrienden en familie in de zaal. Krekel wint vijfduizend euro, plus ondersteuning van onder andere juristen en accountants, om zijn onderneming verder uit te bouwen.

Beter voorbereiden

Maar wat heeft Krekel eigenlijk bedacht? Het computerprogramma Clinical Graphics is voor chirurgen die een botbreuk gaan behandelen. “Op dit moment baseren chirurgen hun manier van aanpak voor de operatie alleen op röntgenfoto’s, maar hierdoor gaat het in 20 procent van de gevallen mis”, zei Krekel in zijn pitch. Met zijn product kunnen artsen het gewricht van alle kanten bekijken en snel zien of de operatie kans van slagen heeft. Het computerprogramma werkt met 3D-scans van de gewrichten.

Software beschermen is lastig

Krekel kan met het geldbedrag en de hulp van professionals een flinke slag gaan slaan. Naar eigen zeggen willen al drie Nederlandse artsen zijn computerprogramma gaan gebruiken, dus hij staat te springen om zijn product verder te ontwikkelen. En haast is ook geboden, omdat hij geen patent heeft aangevraagd op zijn product. “Het is lastig om sofware te beschermen, daarom heb ik me er niet aan gewaagd.” Maar bang voor een concurrent die er met zijn product vandoor gaat is Krekel niet. “Er zitten jaren studie in, dus dat is niet zomaar te kopiëren.”

Van parasol naar schemerlamp

Overigens kreeg de onderneming Sunshade de aanmoedigingsprijs van de jury. Lianne van Genugten, afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven, ontwierp een parasol die overdag de energie van de zon opneemt. Als het ’s avonds donker wordt, kan de parasol inklappen tot een ouderwetse schemerlamp met het bijbehorende zachte licht. Qua design een hoogstandje, aldus de jury, maar twijfels waren er over het verdienmodel. De parasol zou 4900 euro moeten gaan kosten en de jury vroeg zich af of mensen dat ervoor gaan betalen. LJ