Een tumor vernietigen gaat eenvoudiger als die vooraf wordt verwarmd. Dit hebben onderzoekers van het Erasmus MC en AMC ontdekt.

Hoe werkt het? Als cellen worden aangetast door bijvoorbeeld zonlicht of luchtvervuiling, zorgen DNA-reparatiesystemen in de cellen voor herstel. Dit geldt ook voor cellen in een tumor, terwijl het dan juist de bedoeling is dat de cellen doodgaan.

Door het gezwel op te warmen tot 41-43 °C wordt één van de reparatiesystemen in het DNA uitgeschakeld, zodat het reparatieproces niet meer optimaal werkt. Gevolg hiervan is dat de kankercellen eenvoudiger kapot te maken zijn.

Nieuwe behandelmethode

Roland Kanaar, biochemicus van het Erasmus MC, ziet met deze ontdekking mogelijkheden voor een nieuwe behandelmethode voor kanker. Volgens hem blijken kankercellen waar het DNA-reparatiesysteem is verstoord, zoals bij een relatief kleine groep patiënten met een zeldzame vorm van borstkanker, gevoelig voor nieuwe, nog experimentele, medicijnen, zogenaamde PARP1-remmers. Omdat nu blijkt dat door opwarming ook het DNA-reparatiesysteem in een tumor kan worden verstoord, zou dit in combinatie met de PARP1-remmers een nieuwe behandeling kunnen zijn voor meerde soorten tumoren.

Minder bijwerkingen

Zo’n behandeling met warmte en medicijnen zou vanwege minder bijwerkingen positief uitpakken voor de patiënt, aldus Kanaar. Nu hebben chemokuren veelal haaruitval en misselijkheid tot gevolg. “Het zou zelfs al schelen als patiënten minder bestraald hoeven te worden, nadat de tumor is verwarmd”, licht de biochemicus toe.

KWF Kankerbestrijding

Maar voor het zover is, zal er nog jarenlang onderzoek gedaan moeten worden. Aankomende week dient Kanaar met zijn collega’s een subsidieaanvraag in bij KWF Kankerbestrijding om verder te borduren op deze onderzoeksresultaten.

De onderzoekers hebben hun bevindingen zojuist gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences USA. LJ