In het buitenland studeren wordt steeds aantrekkelijker. Waarom zou je een dure studie aan een Nederlandse universiteit volgen als je voor nog geen duizend euro in België of Duitsland terecht kunt?

Nu de kosten voor een tweede master in Nederland op kunnen lopen tot ver boven de tienduizend euro en de langstudeerboete – zij het met vertraging – een feit is, wordt het wel heel verleidelijk om voor studie uit te wijken naar onze ooster- of zuiderburen.

Zeshonderd euro

De Katholieke Universiteit Leuven maakt dankbaar gebruik van het prijsverschil. Je hoeft er nooit te loten en de studiekosten zijn er lager dan in Nederland, onderstreept de wervingsafdeling van de universiteit. Het collegegeld bedraagt maximaal zeshonderd euro, “ook voor een tweede studie”. Daarnaast is er volgens marketingmedewerkers geen kamertekort.

Strenge eisen

Nederlandse studenten worden van steeds meer kanten onder druk gezet. De tijd dat een student zich in een schier eindeloos ontwikkelingsproces kon storten was al even voorbij, maar universitair Nederland lijkt steeds meer naar een competitief Angelsaksisch systeem toe te groeien. De Erasmus Universiteit kondigde onlangs aan in 2012 over te willen gaan op een jaarklassensysteem, met de bijbehorende strenge eisen.

Beste universiteit

Wie langer over zijn studie wil doen, of die druk niet aankan, heeft nu dus een geldig alternatief. Er is geen centraal Europees beleid wat financiering van het hoger onderwijs betreft, met als gevolg dat studeren in Duitsland en België veel goedkoper is dan hier. Een semester aan de Georg-August-Universität in Göttingen, volgens de Times Higher Education Ranking een van de beste universiteiten ter wereld, kost net iets meer dan zevenhonderd euro.

Massale toestroom

Voor de Leuvense opleiding filosofie staan advertenties in weekblad De Groene Amsterdammer en Filosofie Magazine. Het komt de universiteit op kritiek te staan. De instelling zou niet in staat zijn om een massale toestroom aan studenten te verwerken, meldt het Leuvense studentenblad Veto. Een bestuurder van de universiteit erkent dat Leuven volgend jaar misschien voorzichtiger moet zijn. GM/HOP