Is Osama Bin Laden dood, ingevroren, levend of CIA-agent?

De lang gezochte Al-Qaeda-leider Osama Bin Laden werd 1 mei door Amerikaanse eenheden gedood. Snel erna ontstonden allerlei complottheorieën; Bin Laden zou niet dood zijn of juist al lange tijd niet meer leven. Andere complotdenkers vermoeden dat Bin Laden een CIA-agent zou zijn of al jaren in een vrieskist in de Verenigde Staten ligt. Onzekerheid alom. Hoe denkt de EUR-student over de dood van Osama Bin Laden?

Jesse Honkoop, eerstejaars student Economie & Bedrijfseconomie

“Er is veel speculatie, daardoor is het lastig om te zeggen wat er wel en niet waar is. Toch denk ik dat hij nog leeft. Voornamelijk omdat er al een aantal keer is geroepen dat Bin Laden was gepakt, misschien is het dit keer weer een dubbelganger. Het zou helpen als Amerika met bewijzen komt, bijvoorbeeld het gebit. Dit wordt lastig aangezien ze het lichaam in zee zouden hebben gegooid.

Voor terrorismedreiging in Nederland ben ik niet bang. Er is tot nu toe nog niks gebeurd en ik denk dat grotere landen, zoals de Verenigde Staten en Engeland, eerder een doelwit zijn. Ik vermoed dat de meeste Nederlanders er net zo over denken.”

Suzan Araz, tweedejaars studente Psychologie

“Ik heb het nieuws niet helemaal gevolgd, maar ik weet wel dat er al eerder is geroepen dat Osama dood is. Bovendien heeft Amerika vaker leugens verspreid met een politiek doel, bijvoorbeeld tijdens de oorlog in Irak. Het zou kunnen dat dit ook een politiek doeleind heeft. Misschien is Osama Bin Laden inderdaad allang dood, misschien wel helemaal niet. Deze geruchten en onzekerheid komen overeen met de situatie rond 9/11, toen wist ook niemand wat waar was.

Daarbij is de media in mijn ogen niet objectief over de berichtgeving rond Bin Laden, hoezeer ze het ook proberen. Door bepaalde woorden te gebruiken, komt de boodschap al op een andere manier over. De mogelijk verhoogde terreurdreiging wordt een beetje opgeklopt in de media, terwijl terrorisme uiteindelijk ‘het radicaal in iets te geloven’ betekent, en dat komt overal voor.

Met oog op een mogelijke aanslag is het logisch dat Amerika nu extra voorzichtig is. Mocht er echter zoiets gebeuren en de VS gaan in de tegenaanval, moeten zij voorkomen dat onschuldige mensen het slachtoffer worden, zoals wel gebeurde inde oorlog tegen Irak. Over terrorisme in Nederland maak ik me geen zorgen. Vooral omdat Nederland zo geordend is, het motto is hier ‘beter voorkomen dan genezen’.”

Bob van Wees, tweedejaars student Bedrijfskunde

“Over de dood van Bin Laden twijfel ik niet. Als hij er nog zou zijn, was er wel een videoboodschap van hem verschenen. Dit soort theorieën ontstaat altijd, in dit geval vooral omdat de foto’s van het lijk nog niet zijn vrijgegeven. Bij 9/11 waren er ook allerlei theorieën. Toch zie ik het nut voor Amerika niet in om Osama Bin Laden bijvoorbeeld al tien jaar ingevroren te hebben en er dan nu pas mee naar buiten te komen.

Daarbij denk ik niet dat terrorisme verzonnen is. Ik denk juist dat er meer wordt onderschept en voorkomen dan dat we weten. Dus ook nu moet er opgepast worden, want ook al is er een leider dood, er zal weer een nieuwe leider opstaan.” JV