De sloop van de ‘Eieren van Petri’ is vanochtend vroeg (3 mei) gebeurd. Met een graafmachine werden de eieren in brokstukken gehakt, waarna het materiaal zal worden gescheiden en afgevoerd.

Tussen zeven en negen uur ’s morgens werden de eieren gesloopt, of ‘ontmanteld’ met een mooi woord. “Ze zijn zo groot, dat het lastig is om ze te transporteren. Daarom hebben we ervoor gekozen om ze op locatie te vernietigen”, aldus Marjolein Geerards van het Erasmus Facilitair Bedrijf.

Nette manier

Na de sloop zullen de brokstukken worden gescheiden en naar de stort worden gebracht. “De eieren zijn ’s ochtends vroeg vernietigd om zo min mogelijk overlast voor de omgeving te veroorzaken. Met de expositie in de Erasmus Galerij en het afscheid in maart is het volgens ons op een nette manier afgesloten”, aldus Geerards.

Uitbroeden

De vier kleinere eieren in het water liggen er nog. Om deze te verwijderen worden eerst de lelies verplaatst en wordt de vijver leeggevist en drooggelegd. Een van de kleinste eieren blijft gespaard door de werklui, “die gaan we zelf uitbroeden”, grapt één van hen.

Brokstukken

Van elk gesloopt ei is nog wel een brokstuk verzameld, deze worden bewaard in depot. Het kleine ei is voorlopig onder het zand gelegd, maar later zal hier ook een stuk van worden bewaard. BK

Bekijk hier het filmpje dat ESE-docent Marc Schauten van de veertiende verdieping van het H-gebouw maakte: