De kogel is door de kerk. De Erasmus Universiteit heeft het pand van het huidige Onderwijsmuseum aan de Nieuwemarkt 1A in het centrum van Rotterdam gekozen als locatie voor de nieuwe University College.     

“Het pand lijkt er bijna voor gemaakt om de in totaal 750 studenten van de University College op te leiden”, zegt Ton van der Pijl, de secretaris van het College van Bestuur. De EUR kiest voor deze locatie vanwege de klassieke uitstraling van het gebouw en de uitstekende ligging tussen de campussen Woudestein en Hoboken. “Met het openbaar vervoer zit je zo op de twee overige campussen om gebruik te maken van de Universiteitsbibliotheek of sportfaciliteiten”, geeft Van der Pijl als voorbeeld.

Afleiding in de buurt

Ook de vele andere voorzieningen in de buurt – studentenhuizen, restaurantjes, cafeetjes – hebben het College van Bestuur mede over de streep getrokken om voor de Nieuwemarkt te kiezen. Van der Pijl: “Studenten die een intensief onderwijsprogramma volgen, moeten zich prettig voelen in hun omgeving en wat afleiding kunnen zoeken.”

Andere locaties die ‘in de race’ waren voor het nieuwe onderwijsprogramma waren Woudestein en het stadscentrum van Dordrecht.

Teleurstelling

De gemeente Dordrecht laat in een verklaring weten ’teleurgesteld’ te zijn. Dordrecht dacht met haar historische binnenstad hoge ogen te gooien bij het College van Bestuur van Rotterdam. Overigens geeft Dordrecht haar wens nog niet op. “Het realiseren van een University College in de Dordtse binnenstad blijft – naast vele andere initiatieven om het hoger onderwijs in Dordrecht op de kaart te zetten – hoog op de verlanglijst staan. De gemeente ontwikkelt daartoe de komende tijd nieuwe initiatieven’, aldus de verklaring. 

Het pand aan de Nieuwemarkt 1A in het centrum van Rotterdam

Brede internationale bachelor

De Erasmus University College (EUC) wordt een internationale driejarige bacheloropleiding Liberal Arts & Sciences, waar kleinschalig en intensief onderwijs en een hoog rendement centraal staan. Het is de bedoeling ieder jaar plaats te geven aan 240 nieuwe studenten, waarvan de helft met een internationale achtergrond.

Bittere pil

In het pand aan de Nieuwemarkt huist vanaf 1986 het Nationaal Onderwijsmuseum Rotterdam. Directeur Tijs van Ruiten was al op de hoogte van de plannen, maar kreeg vanochtend pas definitief bevestigd dat zijn museum het pand moet verlaten. “Niet leuk”, luidt zijn mild geformuleerde reactie. De mededeling dat het onderwijsmuseum moet gaan verhuizen komt als een bittere pil nadat de gemeente al eerder subsidiestops aankondigde.

Dubbel gevoel

Van Ruiten vindt het op zich een goede ontwikkeling dat de Erasmus Universiteit haar University College in het stadscentrum vestigt. “Als onderwijsmuseum juich ik het alleen maar toe dat de universiteit op deze manier een koppeling maakt met de gemeente. Maar dat zij uitgerekend ‘ons’ pand hebben gekozen als huisvesting, dat kan ik niet verkroppen.” Samen met de gemeente Rotterdam zal Van Ruiten op zoek gaan naar een nieuwe schikte locatie voor het onderwijsmuseum.

Opleiding start in 2013

De EUR start op korte termijn gesprekken met de gemeente Rotterdam over de verdere ontwikkeling van het EUC. Daarnaast zal EUR voor de zomer een verzoek voor het starten van het EUC indienen bij de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs. Een besluit van de commissie volgt dan waarschijnlijk in september. In de verdere planning stuurt Erasmus Universiteit aan op accreditatie door de NVAO begin 2012 en een daadwerkelijke start van de opleiding in september 2013. LJ/WG